Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.Foto: Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
20. jaanuar 2021, 11:50

VIDEO | Terviseamet: Eestisse on jõudnud kolm muteerunud koroonajuhtumit Suurbritanniast (63)

"Covid-haigestumus on püsinud aasta algusest ühtlasel kõrgel tasemel," hoiatab terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma. Eestisse on  jõudnud ka Suurbritannia koroonamutatsioon, mille on riiki sisse toonud kolm inimest. 

Kolmapäevahommikuse seisuga on Eestis vaktsineeritud  20 478 inimest, neist 841 on saanud vajalikud  kaks doosi. Kuni ülejärgmise nädalani on põhiprioriteet hooldekodude elanike ja töötajate esimese doosiga vaktsineerimine.

Iganädalasel terviseameti ülevaatel koroonaviiruse hetkeseisust tõi Härma välja, et nakatumine on suurenenud ka laste seas. "Seoses laste kooliminekuga suurenes nakatumine ka laste seas. Kui lapsed haigestuvad, kasvavad ka lähikontaktsete arvud."

Nakatunud õpetajad viivad nakkuse õpilasteni. Kõige halvem on olukord Lõuna regioonis, kus 21 kooli on nakatumisega seotud ja 51 klassi  on distantsõppel. Põhja regioonis on üle 10 kooli seotud nakatumisega. Ida regioonis on 12 kooli nakatumistega seotud ja üks kool on distantsõppel. Lääne regioonis on neli kooli täielikul ja kuus kooli osalisel distantsõppel.  

Sissetoodud juhtumite osakaal on 49. nädalast sama – 2-3 protsendi vahel. Eelmisel nädalal toodi sisse 11 juhtumit, neist ligi pooled Venemaalt. Kolm sissetoodud juhtumit Inglismaalt osutusid Suurbritannia koroonamutatsiooniks, millega nakatunutel lasus karantiinikohustus ja nad pidid jääma koju. 

Sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Maris Jesse rõhutas, et vaktsineerimise põhiprioriteet on hooldekodude elanikud ja töötajad. Eelmisest nädalast alustati vaktsineerimist hooldekodudes, esimese vaktsiinidoosi saanud üle 70aastaseid on Eestis 3000, igapäevaselt see number kasvab. 

Ravimifirma Pfizer teade koroonavaktsiini tarnete vähendamisest ei mõjutanud selle nädala vaktsineerimist. Küll aga ei saanud seetõttu avada vaktsineerimist ootel olevatele tervishoiutöötajatele – eelkõige hambaarstidele ja apteekritele. 

Vabariigi valitsus kinnitas vaktsineerimisplaani detsembris ning uuendas seda nüüd. Suurenes riskirühma määratlus. "Praegu on risikrühma suurus kasvanud varasemalt 260 000 pealt 360 000 inimesele," ütles Jesse, et tegemist on maksimummääraga, millega arvestatakse. 

"Perearstikeskuste töötajatele on ring peale tehtud vaktsineerimisega. Risikrühmade vaktsineerimisega on meil valmisolek number üks. Tänasest algas ka esimeses perearstikeskuses riskirühmade vaktsineerimise pilootprogramm. Kõikide riskirühmade vaktsineerimiseni loodame jõuda veebruaris," kommenteeris perearst Le Vallikivi. 

Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann lisas, et vaktsineerimist alustatakse 80+ vanuses inimestest. "Perearst võtab ühendust ja lepitakse vaktsineerimisaeg kokku. Kedagi ei unustata ära, kui järg teieni jõuab. Oodake rahulikult, teavitame, kui järgmine vanusegrupp avatakse."

Maris Jesselt küsiti arvamust Valga haigla juhi ja Reformierakonna liikme Margus Ulsti  tegevuse kohta, kes pakkus vaktsiini väljaspool järjekorda oma Tartu Rotary klubi vendadele. Jesse rõhutas, et haiglajuhi käitumine ei olnud õige, ta oleks pidanud vaktsiine kasutama prioriteetsete gruppide jaoks. "Margus Ulsti teguviisile ma ühtegi arusaadavat selgitust ei näe," ütles Jesse, et algatatud on siseaudit.