Sputnik V vaktsiin.Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
21. jaanuar 2021, 18:27

Venemaa tahaks Euroopale veebruaris vaktsiini pakkuda, Eestil ostuplaani praegu pole (22)

Kas ja millal võiksid Euroopa Liidu liikmesriigid hakata kasutama Venemaal välja töötatud Sputnik V koroonaviiruse vastast vaktsiini? Venelased panid rattad igatahes veerema, Euroopa ravimiamet aga kuhugi ei kiirusta.

Teisipäeval kohtusid Venemaa föderaalse investeerimisfondi (RDIF) eestvedajad Euroopa ravimiametiga, et tõugata käima Sputnik V heakskiiduprotsess euroliidu riikidele. Senini on Sputnikut väikestes kogustes süstitud vaid Ungaris ja sedagi Brüsseli halvakspanu saatel, sest riikide vaktsiinialane isetegevus lõhkuvat Euroopa Liidu ühtsust.

Olgu mainitud, et koos Sputnik V-ga andis Ungari süstimisloa ka AstraZeneca vaktsiinile, mille Euroopa ravimiamet kiidab heaks ilmselt jaanuari lõpus.

Venelased loodavad, et sama juhtub ka Sputnikuga: Euroopa ravimiamet hakkab RDIFi sõnul vaktsiini dokumentatsiooni kontrollima veebruaris ja see peaks viima Sputniku müügiloani kõikjal Euroopas.

Euroopa ravimiamet idapoolsete sõnumitega veel kaasa ei lähe: praegu mingit läbivaatusprotsessi ei käi ja kui see peale hakkab, siis küll sellest ka teada antakse.

„Meile teadaolevalt ei ole Sputnik V tootja seni esitanud Euroopa ravimiametile taotlust vaktsiinile müügiloa saamiseks,“ kommenteeris Vene vaktsiini võimalikku Eestisse jõudmist sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Heli Laarmann.

„Eesti osaleb Euroopa Liidu COVID-19 vaktsiinide ühishanke protsessis. Seni oleme ühinenud EL COVID-19 vaktsiini ühishankes viie eelostulepinguga (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen Pharmaceutica NV ja CureVac), millega on Eestile tellitud kokku 3 477 726 doosi vaktsiini. Valitsus on andnud põhimõttelise heakskiidu Eesti ühinemisele kõigi seitsme Euroopa Liidu ühishankes oleva vaktsiinitootja eelostulepingutega,“ seletas Laarmann.

„Praeguseks on Euroopa Liidu ühisesse vaktsiiniportfelli lisatud ka kaheksas vaktsiinitootja Valneva, kellega Euroopa Komisjonil on läbirääkimised käimas. Euroopa Liidu ühisesse vaktsiiniportfelli jõuab vaktsiin siis, kui seda nii otsustatakse. Praegu ei ole Sputnik V lisamist ühisesse portfelli Euroopa Liidu tasandil arutatud,“ lisas Laarmann.