Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
22. jaanuar 2021, 21:21

Soome lubab kuu aega riiki vaid teatud ametimehi. Reinsalu: Eesti palub piiranguid leevendada (78)

Järgmisest kolmapäevast saavad Soome reisida vaid kaubavedajad, tervishoiutöötajad, diplomaadid ja meedia esindajad, teatas Soome siseminister Maria Ohisalo reedeõhtusel pressikonverentsil. Ka perekondlikel põhjustel on sisseränne lubatud, näiteks pulmad või lapse sünd. Piirangud kestavad 30 päeva.

Nimelt on eilse seisuga riigis tuvastatud 86 uue, kiiremalt leviva koroonaviiruse tüvega nakatunut.

Lisaks eelmainitud ametitele võib erandeid teha ka mõnel muul erialal, näiteks äri, sport ja kultuur. See, kas Soome suunduja tööalane reis on põhjendatud, ei ole siiski reisija enda otsustada.

Piirivalve esindaja Tuomas Laosmaa selgitas ajakirjaniku küsimuse peale, et uued piirangud võivad nii lennu- kui praamiliiklust Eesti ja Soome vahel vähendada kuni 75 protsenti. Riiki sisenejate koroonatestimisele suunamine algab otsekohe, mis oli ka Ohisalo sõnul üks ajendeid, miks reisiliiklust piirata, et tervishoiutöötajad jõuaksid kõigi reisijaid testida. Kõik Soome kodanikud ja elamisloa omanikud võivad rahumeeli riigist sisse ja välja reisida, kinnitab ta.

Yle vahendab, et Tallinn-Helsingi laevadel kasutas testimisvõimalust väga väike hulk reisijaid ning kuna Eesti nakatumisnäitaja on Soomega võrreldes kordades suurem, valmistas see põhjanaabrite võimudele muret.

Eesti palub piiranguid leevendada

Välisminister Urmas Reinsalu palub Soomel värskeid reisimispiiranguid leevendada, kuna need sisuliselt seiskavad töörände Eesti ja Soome vahel.

"Minu seisukoht Eesti riigi nimel, mida olen tungivalt väljendanud oma Soome kolleegile, on töörändajate võimaluse säilitamine piiri ületada. Eesti hinnangul võiks Soome seda tänaõhtust otsust muuta moel, mis võimaldab viirust tõkestada, aga tagaks töörändajate liikumise kodu ja töökoha vahel ja seetõttu Eesti esitab oma ettepanekud Soome poolt kehtestatavate piirangute leevendamiseks Soome valitsusele," kirjutas Reinsalu sotsiaalmeedias.

Praegu peame arvestama, et sisuliselt tööränne Soome ja Eesti vahel seiskub allpoolt toodud kuupäevast, välja arvatud vältimatud juhtumid.

Reinsalu edastas ka info Soome valitsuse otsuse kohta: 

Alates 27.01.2021 kell 00:00 saavad lisaks Soome kodanikele ja elanikele Soome siseneda vaid ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohast olulist tööd tegevad isikud ja vältimatutel põhjustel reisivad.

Tööhõive- ja majandusministeerium peab nimekirja, mis määrab kindlaks need töökohad, mis on olulised ühiskonna toimimiseks või varustuskindluse tagamiseks. Nimekirjas olev kriitiline töö ei tähenda automaatselt riiki pääsemist. Tööandja peab kasutama eraldi vormi, et põhjendada, miks Soome saabuva töötaja tööülesanne on kriitiline ja et tööga ei ole võimalik viivitada. Vorm tuleb esitada piirivalvele koos reisidokumentidega.

Soome saavad siseneda näiteks järgmised isikud või järgmistel põhjustel reisivad:

  • tervisehoiu- ja päästetöötajad (sealhulgas erakorraline abi) ja eakate hooldajad oma töökohustuste täitmisel;
    kaubaveo- ja logistikapersonal oma tööülesannetes;
  • diplomaadid, rahvusvaheliste organisatsioonide töötajad, sõjaväelased ja abiorganisatsioonide töötajad oma tööülesannete täitmisel;
  • rahvusvahelistel läbirääkimistel osalevate riikide esindajad ja rahvusvaheliste organisatsioonide töös osalevad isikud;
    välismaiste meediaettevõtete esindajad;
  • Soomes asuva kinnisvara või varakorralduse tõttu reisivad;
  • välismaal elava Soome kodaniku pereliikmed;
  • vältimatutel perekondlikel põhjustel reisivad  (näiteks oma lapse sünd, lähedase raske haigus, enda pulmad, suhe) või muud kaalukad isiklikud põhjused. Sugulastena käsitletakse seejuures abikaasat (sh vabaabielu), lapsi, vanemaid, vanavanemaid, st et õdesid ja vendi enam külastada ei saa;
  • Soomes õppijad;
  • Soome elamisloaga reisivad;
  • rahvusvahelist kaitset vajavad või muudel humanitaarsetel põhjustel reisivad isikud;
  • erigrupid (nt kultuuri, spordi, ettevõtluse esindajad)

Piirangud kehtivad 30 päeva ehk kuni 25.02.2021. Kõikide Soome sisenejate suhtes kehtib soovitus jääda kümneks päevaks eneseisolatsiooni. Piiril testitakse kõiki, välja arvatud kaubaveo- ja logistikatöötajaid.

Jääda Soome või tulla koju?

Tuhanded Eestist tööle käivad inimesed peavad nüüd otsustama, kas jääda Soome või teha töötamises paus ja tulla kodumaale pere juurde, kirjutas ERRi uudisteportaal.

"Kui kaua kõik see kestab, on oluline küsimus. Praegustel hinnangutel neli kuni viis nädalat ehk umbes kuu aega," selgitas ERRi ajakirjanik Rain Kooli "Aktuaalses kaameras".

"Aga siinkohal on oluline meeles pidada, et Soome valitsus on sisuliselt terve eelmise aasta teise poole rääkinud sellest, et testimisvõimekust tuleb tõsta selleks, et suuta ära testida kõik riiki saabuvad inimesed. Tänane otsus ilmselgelt näitab seda, et testimisvõimekust piisavalt ei olnud ja nüüd püütakse teha vastupidine samm ehk vähendada reisijate arvu sellise piiranguga selleks, et reisijaid oleks piisavalt vähe, et neid oleks võimalik testida," lisas Kooli.

Paet: see on vaba liikumise põhimõtte rikkumine

Eurosaadik Urmas Paet peab Soome otsust kahetsusväärseks. 

"See on otseselt vastuolus Euroopa Liidu vaba liikumise põhimõttega ning sisuliselt nõrgestab Schengeni vaba liikumise ruumi. Sellel nõrgestamisel on pikaajaline mõju," sõnas Paet.

Paet kirjutas sotsiaalmeedias, et vaba liikumise põhimõtte rikkumine tekitab suuri raskusi kümnetele tuhandetele inimestele nii Soomes kui Eestis ja mujalgi.

"Samas on selle juures väga küsitav tervishoiualane mõju. Praeguseks on Euroopast viimase aasta jooksul piisavalt näiteid, et reisipiirangud pole sisuliselt nakatumist oluliselt mõjutanud. Seda on kinnitanud tervishoiuga tegelevad rahvusvahelised organisatsioonid," seletas Paet.

Paet märkis, et reisijatelt oleks võimalik nõuda negatiivse testitulemuse esitamist, et hüpoteetilist riski veelgi vähendada.

"Selline ulatuslik piirang ei ole proportsionaalne ning selle positiivne mõju on seega väga küsitav, arvestades seejuures kõiki neid suuri probleeme, mida see tekitab paljudele inimestele, aga ka Euroopa Liidu vaba liikumise põhimõttele," lisas Paet.