Urmas ReinsaluFoto: Erki Pärnaku
Uudised
22. jaanuar 2021, 22:23

Reinsalu: Eesti palub Soomel piiranguid leevendada (19)

Välisminister Urmas Reinsalu palub Soomel värskeid reisimispiiranguid leevendada, kuna need sisuliselt seiskavad töörände Eesti ja Soome vahel.

Järgmisest kolmapäevast saavad Soome reisida vaid kaubavedajad, tervishoiutöötajad, diplomaadid ja meedia esindajad, teatas Soome siseminister Maria Ohisalo reedeõhtusel pressikonverentsil. Ka perekondlikel põhjustel on sisseränne lubatud, näiteks pulmad või lapse sünd. Piirangud kestavad 30 päeva.

"Minu seisukoht Eesti riigi nimel, mida olen tungivalt väljendanud oma Soome kolleegile, on töörändajate võimaluse säilitamine piiri ületada. Eesti hinnangul võiks Soome seda tänaõhtust otsust muuta moel, mis võimaldab viirust tõkestada, aga tagaks töörändajate liikumise kodu ja töökoha vahel ja seetõttu Eesti esitab oma ettepanekud Soome poolt kehtestatavate piirangute leevendamiseks Soome valitsusele," kirjutas Reinsalu sotsiaalmeedias.

Praegu peame arvestama, et sisuliselt tööränne Soome ja Eesti vahel seiskub allpoolt toodud kuupäevast, välja arvatud vältimatud juhtumid.

Reinsalu edastas ka info Soome valitsuse otsuse kohta: 

Alates 27.01.2021 kell 00:00 saavad lisaks Soome kodanikele ja elanikele Soome siseneda vaid ühiskonna toimimise ja varustuskindluse seisukohast olulist tööd tegevad isikud ja vältimatutel põhjustel reisivad.

Tööhõive- ja majandusministeerium peab nimekirja, mis määrab kindlaks need töökohad, mis on olulised ühiskonna toimimiseks või varustuskindluse tagamiseks. Nimekirjas olev kriitiline töö ei tähenda automaatselt riiki pääsemist. Tööandja peab kasutama eraldi vormi, et põhjendada, miks Soome saabuva töötaja tööülesanne on kriitiline ja et tööga ei ole võimalik viivitada. Vorm tuleb esitada piirivalvele koos reisidokumentidega.

Soome saavad siseneda näiteks järgmised isikud või järgmistel põhjustel reisivad:

  • tervisehoiu- ja päästetöötajad (sealhulgas erakorraline abi) ja eakate hooldajad oma töökohustuste täitmisel;
  • kaubaveo- ja logistikapersonal oma tööülesannetes;
  • diplomaadid, rahvusvaheliste organisatsioonide töötajad, sõjaväelased ja abiorganisatsioonide töötajad oma tööülesannete täitmisel;
  • rahvusvahelistel läbirääkimistel osalevate riikide esindajad ja rahvusvaheliste organisatsioonide töös osalevad isikud;
  • välismaiste meediaettevõtete esindajad;
  • Soomes asuva kinnisvara või varakorralduse tõttu reisivad;
    välismaal elava Soome kodaniku pereliikmed;
  • vältimatutel perekondlikel põhjustel reisivad (näiteks oma lapse sünd, lähedase raske haigus, enda pulmad, suhe) või muud kaalukad isiklikud põhjused. Sugulastena käsitletakse seejuures abikaasat (sh vabaabielu), lapsi, vanemaid, vanavanemaid, st et õdesid ja vendi enam külastada ei saa;
  • Soomes õppimine;
  • Soome elamisloaga reisivad;
  • rahvusvahelist kaitset vajavad või muudel humanitaarsetel põhjustel reisivad isikud;
  • erigrupid (nt kultuuri, spordi, ettevõtluse esindajad)

Piirangud kehtivad 30 päeva ehk kuni 25.02.2021. Kõikide Soome sisenejate suhtes kehtib soovitus jääda kümneks päevaks eneseisolatsiooni. Piiril testitakse kõiki, v.a kaubaveo- ja logistikatöötajaid.