Foto: Tiina Kõrtsini
Uudised
24. jaanuar 2021, 10:36

Ööpäeva jooksul suri kaheksa koroonaviirusega nakatunut, kokku on Covid-19 nõudnud 376 Eesti inimese elu.

Suri kaheksa koroonaviirusega nakatunud inimest, haiglaravi vajab 404 Covid-19 patsienti (45)

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 4568 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 532 ehk 11,6% testide koguarvust. Ööpäeva jooksul suri kaheksa koroonaviirusega nakatunut, kokku on Covid-19 nõudnud 376 Eesti inimese elu.

Rahvastikuregistri andmetel laekus enim uusi positiivseid testitulemusi Harjumaale, kus koroonaviirusega nakatumine tuvastati 196 inimesel. 154 uutest Harjumaa haigusjuhtudest on Tallinnas.

Ida-Virumaale lisandus 113, Tartumaale 66, Pärnumaale 45, Valgamaale 19, Jõgevamaale 18, Võrumaale 15 ja Lääne-Virumaale 12 uut positiivset testi tulemust. Rapla- ja Saaremaale lisandus 11, Viljandimaale 7, Põlvamaale 6 ja Läänemaale 3 uut nakkusjuhtu. Järva- ja Hiiumaale ei lisandunud ühtegi uut positiivset testi. 10 positiivse testitulemuse saanul puudus rahvastikuregistris märgitud elukoht.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on 542,4 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 11,2%.

Ööpäeva jooksul avati haiglates uusi Covid-19 haigusjuhtumeid kokku 38, haiglaravi vajab 404 patsienti

24. jaanuari hommikuse seisuga viibib haiglas 404 Covid-19 patsienti, nendest intensiivravi vajab 45 patsienti, kelledest omakorda juhitaval hingamisel on 29 inimest.

Uusi Covid-19 haigusjuhtumeid avati kokku 38. Koju saadeti 8 inimest, 4 inimest viidi üle mitte-Covid-19 osakonda.

Ööpäeva jooksul suri 8 koroonaviirusega nakatunud inimest – 89aastased naine ja mees, 86aastane mees, 85aastane naine, 80aastane naine, 75aastane naine, 74aastane naine ja 65aastane mees. Kokku on Eestis surnud 376 koroonaviirusega nakatunud inimest.

Tänaseks on haiglates lõpetatud 2231 COVID-19 haigusjuhtumit 2189 inimesega.

24. jaanuari seisuga on tervenenud 30 010 inimest. Neist 21 436 inimese (71,4%) haigusjuhtum on lõpetatud, 8574 inimese (28,6%) puhul on positiivsest testist möödunud rohkem kui 28 päeva ja inimene ei viibi haiglaravil ehk ootab tervenemise kinnitamist.

Eestis on koroonaviiruse tuvastamise võimekuse tekkimisest 2020. aasta kevadest tehtud enam kui 741 055 viiruse SARS-CoV2 määramise testi. Esmaseid positiivseid teste on kokku olnud 40 715 (5,4% testide koguarvust).

Koroonatestide täpsemat statistikat saab vaadata SIIT.

Eestis on COVID-19 vastu vaktsineerimisi tehtud 25 964 inimesele

COVID-19 vastu vaktsineerimisi on tehtud 25 964 inimesele. Statistikat vaktsineerimiste kohta saab vaadata Terviseameti koroonaviiruse andmestikust. Inimene ise saab oma vaktsineerimisi vaadata Patsiendiportaalis digilugu.ee.

Teine vaktsiinidoos on vaktsineeritutele tagatud ja COVID-19 vaktsineerimine jätkub hoolimata tarnete väikesest vähenemisest. Jätkatakse vaktsineerimist hooldekodudes ning samuti alustatakse tervishoiutöötajate vaktsineerimist 2. vaktsiinidoosiga. Vaktsineerimise sihtrühmade laiendamine lükkub vähemalt nädala võrra edasi. Vaktsiinid on hästi talutavad, kiirelt mööduvaid kõrvalmõjusid on ilmnenud 0,4 protsendil vaktsineeritutest.

COVID-19 vaktsineerimise eesmärk on kaitsta riskirühmi, kellel on suurem tõenäosus nakatuda või kelle nakatumisel võib haigus kulgeda raskemalt, ennetada ja vähendada COVID-19 põhjustatud haigus- ning surmajuhtumeid, vähendada koormust tervishoiusüsteemile ja majandusele ning kindlustada ühiskonnaelu normaalset toimimist.

Esmajärjekorras võimaldatakse vaktsineerimist tervishoiutöötajatele ning tervishoiuasutuste töötajatele, hooldekodude töötajatele ja elanikele ning üle 70-aastatele ja teatud diagnoosidega inimestele, kellel võib tervise tõttu olla COVID-19 haiguse kulg raskem. Niipea kui Eestisse jõuab piisavas koguses COVID-19 vaktsiine võimaldatakse vaktsineerimist ka teistele sihtrühmadele ja kogu elanikkonnale.

Laadi alla HOIA rakendus

Laadi Google Play või App Store’i kaudu oma telefoni mobiilirakendus HOIA, mis teavitab sind, kui oled olnud lähikontaktis koroonaviiruse kandjaga. Samuti saad nii anonüümselt teavitada teisi kasutajaid enda haigestumisest. Rakenduse kasutajate telefonid vahetavad omavahel anonüümseid koode ning riik, rakenduse tootja ega telefoni tootja ei saa teada, kes kellega lähikontaktis oli. Loe lisa www.hoia.me.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskuse (TEHIK) andmetel on tänase seisuga HOIA rakendust alla laaditud 258 548 korda. Läbi rakenduse on end haigeks märgitud 2792 korda, millest aktiivseid haigusjuhte on hetkel 311.

Koroonatestimine.ee koduleht koondab infot saatekirjaga, piiriülese ja tasulise testimise kohta. Lisaks on seal vajalik info arstidele ning tööandjatele. Samuti on sel lehel võimalik broneerida endale aeg saatekirja olemasolul, saada sertifikaadi infot, klienditoe numbreid ja asukoha koordinaate testimiskohtade kohta.

Haigestumuse intensiivsus Eestis on väga kõrge

COVID-19 haigestumus on kõrge kogu Eestis. Haigestumine on oluliselt kasvamas Pärnumaal ning endiselt levib viirus laialdaselt Harjumaal ja Ida-Virumaal. Ulatuslikud piirangud Harjumaal ja Ida-Virus kestavad vähemalt jaanuari lõpuni. Harjumaa ja Ida-Virumaa koolides taastatakse kontaktõpe alates 25. jaanuarist.

Selleks, et meie meditsiinisüsteem vastu peaks ja me ei seaks ohtu teiste inimeste elu ja tervist, peame kinni pidama kõigist abinõudest, mis meie tervise kaitseks on kasutusele võetud. Väldime kontakte, hoiame distantsi, kanname maski! Vii oma kontaktid teiste inimestega miinimumini ja ole võimalikult palju kodus, et vähendada riski ise nakatuda ja kanda nakkust pereringis kellelegi edasi.

Sellest aastast makstakse haigushüvitist alates teisest haiguspäevast. Õigus haigushüvitisele on ka COVID-19 haige lähikontaktsel eneseisolatsioonis viibitud päevade eest. Töötaja omavastutus on esimene haiguspäev, tööandja maksab hüvitist teisest viienda päevani ning haigekassa maksab hüvitist alates kuuendast päevast. Täpsema info leiab haigekassa koduleheküljelt.

Infot koroonaviiruse, COVID-19 haiguse ja vaktsiinide kohta otsi ainult usaldusväärsetest allikatest. Vaktsineerimisega seotud info leiab veebilehelt www.vaktsineeri.ee. Lisainfot COVID-19 kohta leiab terviseameti veebi- ja Facebooki-lehelt.