Irja LutsarFoto: Merilin Ulm
Uudised
26. jaanuar 2021, 11:14

Lutsar: teadusnõukoda soovitab üle Eesti piiranguid ühtlustada (69)

Eesti-suguses väikses riigis ei pruugi lokaalsed piirangud alati efektiivsed olla, mistõttu teeb teadusnõukoda valitsusele ettepaneku teatud määral piiranguid ühtlustada, ütles ERR-ile nõukoja juht, viroloogia professor Irja Lutsar.

"Lokaalsed reeglid olid hädavajalikud, need töötasid väga hästi. Aga ühtlustamine ei pruugi tähendada tugevamaid reegleid, aga ka nõrgemaid reegleid. Ilmselt kuskil keskpõrandal saame kokku," ütles Lutsar.

Ta selgitas, et valitsusele tehakse ettepanek piiranguid ühtlustada teisipäeval ning seega on detailid veel läbi rääkimata.

"Ütleme, teoreetiliselt, spaa on väga hea koht viiruse levikuks, seal on soe, seal on niiske. Ja eriti, kui inimesed kuskil niisuguses soojas ja niiskes kohas koos on ja intensiivselt ka juttu ajavad," sõnas ta ja lisas, et Lõuna-Eestis oli pühade ajal temale teadaolevalt viirus levinud ka spaades.

Viirus ei levi hoogsalt Lutsari sõnul restoranides, kus järgitakse hajutusreegleid ega pidutseta."Kohas, kus inimesed on koos, karjuvad, laulavad üksteise seljas ja alkohol ka veel sinna juurde käib, siis sealt on palju puhanguid," lisas ta.