Foto: Robin Roots
Poliitika
28. jaanuar 2021, 11:52

VIDEO | Kaja Kallas: 63 protsenti Eesti elanikest soovib end vaktsineerida (87)

Kell 12 algaval pressikonverentsil osalevad peaminister Kaja Kallas, riigihalduse minister Jaak Aab, justiitsminister Maris Lauri ning tervise- ja tööminister Tanel Kiik.

"Tore on siin teie ees olla. Töö läks suure hooga käima, kiitsime heaks 14 päevakorrapunkti," alustas Kaja Kallas. 

Kallas tutvustas peaministri ja ministrite asendamise korda. Peaministri äraolekul on tema esimeseks asendajaks riigihalduse minister Jaak Aab, teiseks asendajaks rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus ning kolmandaks asendajaks tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Peaministri asendamise järjekord hõlmab kõiki ministreid.

Peaminister kinnitas ka, et paika sai pandud valitsuse saja päeva plaan. Covid19 piiranguid ja vaktsineerimisega seotud küsimused tulevad valitsuses arutlusele pärast pressikonverentsi. 

Jaak Aab tutvustas koalitsioonileppes otsustatut.

"Eestikeelne haridus – mõlemad koalitsioonipartnerid on ühel nõul, et õpe eesti koolides peaks toimuma valdavalt eesti keeles ja sinnapoole on haridus juba liikunud. Kogu seis näitab, et muukeelsete lastel ja lastevanematel on soov õppida eesti keelt. Ühtegi kooli administratiivset sulgema ei hakka, anname lisaressurssi ja liigume sinnapoole, et lastel oleks võrdsed võimalused. Kindlasti üritame suurendada eesti keele õpetamise mahtu muukeelsetes koolides," selgitas Aab. 

Mis puudutab tasuta ühistransporti, siis otsustajaks on kohalik omavalitsus, kas üldine ühistransport on tasuta või inimese osalusega. 

Aab möönis, et praegune prognoos on kehvem kui sügisene, kuid valitsus  liigub vastutustundliku ja tasakaalustatud eelarve poole."Kuidas, tuleb kokku leppima riigieelarve strateegia käigus kevadel.

Justiitsminister Maris Lauri andis teada, et riigikokku saadetakse eelnõu, millega kehtestatakse ministrite nõunikele majanduslike huvide deklareerimise kohustus.

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik tõdes, et Eesti nakatumisnäitaja jätab väga vähe ruumi mängimiseks ja väga kiire piirangute leevendamine toob kaasa uue laine. "Olulisel kohal on ka piirangute täitmise järelevalve. 11 kuu jooksul on valdav osa ettevõtjaid, organisatsioone ja inimesi käitunud vastutustundlikult. Siht on see, et iga nädal järk-järgult nakatumise arv langeks."

Mis puudutab sotsiaalministeeriumi kantsler Marike Prisket ja tema vaktsineerimist, siis tunnistas Kiik, et tema poleks sellist pakkumist vastu võtnud. "99% vaktsiinidest on läinud sinna, kuhu pidi minema."

"Meile tutvustati ka uuringut, mis näitas, et jaanuari teise nädala seisuga soovib end vaktsineerida 63 protsenti  elanikest ja 15 protsenti kindlasti ei soovi.  Vaktsineerimine Eestis on täiesti vabatahtlik," kommenteeris  Kallas.