Irja LutsarFoto: Merilin Ulm
Uudised
29. jaanuar 2021, 20:36

Lutsar: president, peaminister ja võtmeministrid peaksid koroonavaktsiini saama eelisjärjekorras (45)

Teadusnõukoja juht ja viroloogia professor Irja Lutsar arvab, et koroonavaktsiini võiks eelisjärjekorras saada strateegilistel kohtadel töötavad inimesed, näiteks president, peaminister ja võtmeministrid.

Viimastel nädalatel on skandaali tekitanud niinimetatud eliitvaktsineeritud inimestest, kes on saanud koroonavaktsiini järjekorraväliselt. Näiteks Põhja-Eesti regionaalhaigla nõukogu liige ja sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske sai tänu haigla juhatuse pakkumisele vaktsineeritud.

Lutsari sõnul ei ole teadusnõukoda veel küsimust arutanud, aga tema arvates võiks kõrged poliitikud eeljärjekorras vaktsineeritud saada. Poliitikute vaktsineerimine on Lutsari sõnul vaktsineerimiskava üks otsustest, kuid seda tehes ei mõeldud nii palju ette.

“Nüüd sellele mõeldes, ilmselt peaks see olema vaktsineerimiskavas sees, et nii kõrgel tasemel strateegilised töökohad nagu president, peaminister, võtmeministrid peaksid olema ka eelisjärjekorras vaktsineeritud," ütles ta “Ringvaates”.

Lutsari sõnul on selleks kaks põhjust: esiteks ei saa tema arvates valitsus töötada ainult interneti ja videokõnede teel. “Võivad tulla väga kiired minekud. Nii presidendil, peaministril kui ka võtmeministritel tuleb minna Euroopasse, aga koosolek on väga ebaproduktiivne, kui kümme inimest on laua taga ja üks inimene on eneseisolatsioonis kuskil Euroopa nurgas," selgitas ta.

"Teine põhjus on see, et inimesed ju küsivad. Minu käest, enne kui vaktsiini veel ei olnud, korduvalt küsiti, kas teie ennast vaktsineerite. Olen alati vastanud, et jah, mina vaktsineerin ennast,” lisas ta. Lutsar sai koroonavaktsiini juba eelmise aasta lõpus niinimetatud lisadoosi arvelt.