Täide enamlevinud piirkonnad on kõrvatagused ning juuksepiir kukla piirkonnasFoto: Vida Press
Hea nõu
2. veebruar 2021, 07:00

VASTIKUD PARASIIDID! Täidest ja tingudest saad jagu nende vahenditega!

Koduloomad täisid ei levita ning täi ei hüppa ega lenda. Peamiselt saab tüütu parasiidi pea-pea kontaktist, jagatud juuksekummist, -harjast või bussi istme peatoelt. Kuidas täidega nakatumist vältida ning nendest tõhusalt vabaneda, räägib Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili.

„Inimese peatäi (Pediculus humanus capitis) on umbes seesamiseemne suurune pisike verd imev parasiit, kes elab vaid inimese peas juustega kaetud alal. Kui peatäid on pruunikat värvi, siis nende tingud on valkjad või kollakad ning umbes kolm korda väiksemad,“ õpetab Südameapteegi proviisor Mariana Džaniašvili, kuidas täisid ära tunda.

Proviisor selgitab, et täidega nakatumise järel hakkab peanahk kergelt sügelema. Sügeluse põhjuseks on allergia täi väljaheite vastu. Täidele võib viidata ka tekkiv punetav lööve.

Nakkuse võib saada igaüks, olenemata soost ja vanusest ning levinud uskumus, nagu täid tekiksid mustusest, on väär. Koduloomad täisid ei levita. Täid ei hüppa ega lenda. Enamasti levivad nad pea-pea kontaktil. „Täitõvesse nakatuvad sagedamini 3–11 aastased lasteaia- ja koolilapsed, eriti tüdrukud, kes jagavad üksteise kamme, rätikuid, patsikumme ja mütse,“ nendib apteeker, ent vastiku tegelase võib saada ka bussis istudes ja pea toetamisel vastu istet.

Täide enamlevinud piirkonnad on kõrvatagused ning juuksepiir kukla piirkonnas. Hoolikal vaatlusel võib täisid näha peanahal ning juuksejuure lähedal. Kaela- ja kõrvataguste piirkonda muneb täi munad.

Peatäi eluiga on kuni 40 päeva. Parasiit võib muneda elu jooksul kuni 300 muna ehk tingu ning muna areng kestab ligikaudu nädala. Täid säilivad väliskeskkonnas kuni kaks päeva, tingud aga kuni kaks nädalat. Ilma toiduta ei suuda täi elada kauem kui 24 tundi. Surmav on talle temperatuur alla 22 ja üle 44 kraadi.

Foto: Pixabay

Kuidas saada täidest lahti?

Täidega saab võidelda mitmesuguste vahendite, nagu täidevastaste šampoonide, lahuste ja aerosoolidega. Näiteks on apteekides täitõrješampoone, millega pestes jääb juustesse putukale vastumeelne lõhn. Seda on mõistlik kasutada, kui lastekollektiivis levivad täid, aga oma laps on nuhtlusest veel puutumata.

„Pärast ravimi mahaloputamist tuleb niisked juuksed õhukeste salkude kaupa läbi kammida peenepiilise täikammiga,“ õpetab proviisor, kuidas juustest eemaldada nii surnud täid kui tingud. Lisaks saab juukseid läbi kammides kontrollida, ega juustesse pole ravi järel jäänud elavaid täisid. Pead on mõistlik kammida kummargil heleda paberi kohal, kuhu täid ja tingud kukuvad. Proviisor soovitab 7–10 päeva pärast raviprotseduuri korrata. „Teise täitõrjega saavad surma vahepeal alles jäänud, munadest kooruda võinud noored täid,“ selgitab ta. Kui täidega on nakatunud üks pereliige, tuleks üle kontrollida ka teised.

Lisaks šampoonidele ja aerosoole on apteegis müügil elektrilised täikammid, mis sobivad ka täide ennetamiseks. Kamm tapab täid ja tingud kerge elektrilöögiga. Kammi saab korduvalt kasutada ning ära tasub see ennast kindlasti siis, kui peres on rohkem lapsi või kui täid on sageli tüliks. Kammi ei tohi kasutada märgade või niiskete juustega ning tuleb iga kasutamise järel desinfitseerida.

Ravi võib mõnikord ebaõnnestuda

Džaniašvili sõnul võib ravi ebaõnnestuda, kui ravimit ei kasutata õigesti või kui täi on ravimi suhtes resistentne. „Täide vastu aitab vaid hoolikas niiskete juuste täikammiga kammimine iga 3–4 päeva tagant järgneva kahe nädala jooksul, et leida munadest väljunud noori täisid,“ ütleb ta ja lisab, et vajadusel tuleb raviprotseduuri korrata. „Uuesti nakatumise põhjus võib olla ka selles, et laps on kokku puutunud mõne teise lapsega, kellele pole täitõrjet tehtud. Seetõttu tuleks lisaks koolile või lasteaiale teavitada ka kogu lapse suhtlusringi.“

Ega ainult juustega tegelemisest piisa, sest täid suudavad väliskeskkonnas elada kuni kaks päeva. Täitõrje (ravi) ajal tuleb ära vahetada voodi­pesu: kindlasti padjapüürid, aga ka linad, peakatted ja juuksekummid. Kammid ja juukseharjad tuleks kas välja vahetada või hoolikalt puhastada. Lisaks tuleb pesumasinas pesta kuuma režiimiga (veetemperatuur üle 60 °C) haige riided – mütsid, sallid, kraega riided. Kuna täi hukkub temperatuuril +44 °C, on abi ka kuumtöötlemisest – aurutamisest ja triikimisest.

Lisaks tuleb tolmuimejaga puhastada korralikult põrandad, vaibad ja pehme mööbel ning kuna tingude eluiga on kuni kaks nädalat, tuleks imemise järel kindlasti ära vahetada tolmukott.  Esemete ja põrandate puhastamisel oleks hea kasutada aurupuhastit. Suurpuhastus tuleks teha ka autos.

Täisid ei leia vaid peast

Täid võivad pugeda ka delikaatsetesse piirkondadesse. Kubemetäi, mida rahvas satikaks kutsub, levib peamiselt seksuaalkontakti ajal. Proviisor selgitab, et peamiselt elab satikas häbemekarvades ja kaenlaaugus, harvem säärekarvades, habemes ja kulmudes. Kubemetäi on 1–1,5 mm pikkune, suhteliselt laia keha, pika pea ja eristumata rindmiku ja tagakehaga. Sarnaselt peatäidele põhjustavad needki parasiidid tugevat sügelemist ning ärritust. „Sellise probleemiga tuleb pöörduda arsti poole ning kui selgub, et põhjuseks on kubemetäid, kirjutab arst välja ravimi,“ soovitab  apteeker.

On täisid, kes armastavad elada kangastel. Riidetäi elutseb pesus ja pealisriietes, sageli õmbluste vahel, kuhu ta ka rohkesti mune poetab. See parasiit on peatäist suurem ja temagi hammustus põhjustab sügelemist. Kratsimise tagajärjel tekkinud kriimud põhjustavad mädaville, nahalöövet ja koorikuid. Proviisor rõhutab, et riidetäide puhul on oluline riided hoolikalt pesta ja seestpoolt triikida.