"Vedeliku võib ju süstlaga välja tõmmata, aga võib ka rahulikult oodata, millal liigesekapsel kasvab, tugevneb, ja küll see vedelik sealt ise ära imendub," arvab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
2. veebruar 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Mida teha, kui põlve all on muhk?

“Mida teha, kui 15-aastasel poisslapsel on põlve all muhk? Aasta tagasi oli tal sporditrauma, siis oli põlv paistes, pärast läks üle, aga nüüd on põlveõndlasse muhk kasvanud. Kirurg ütles, et vedelik on sees, mul endal oli ka selline asi, siis võeti süstlaga välja, aga lapselapsele sellist võimalust ei pakutud. Olen tema pärast väga mures, vanemad ei võta midagi ette, aga mina niimoodi ei saa.”

Arvata võib, et sporditraumaga sai liigesekapsel viga ja sinna jäi nõrgem koht, mis liigese kasvades andis veidi järele. Tekkinud liigesekapsli laiendisse koguneb liigesevedelikku. Tõenäoliselt on see ajutine nähtus. Laps kasvab ju ebaühtlaselt – kord kasvavad kõrvad, kord nina, kord jalad. Ka liigestega on nii, et vahel ei jõua kõõlused liigese kasvule järele, liigesekapsliga on sama lugu. Vedeliku võib ju süstlaga välja tõmmata, aga võib ka rahulikult oodata, millal liigesekapsel kasvab, tugevneb, ja küll see vedelik sealt ise ära imendub.

Igasugune kehaline aktiivsus aitab vedeliku imendumisele kaasa, liigselt traumeerida seda liigest ehk ei tasu, aga mõõdukas sport tuleb ainult kasuks, niipalju kui koolis tehakse. Suuremad võistlused tuleks muidugi vahele jätta seniks, kuni liigesega asjad korras.

See võib olla ka Bakeri tsüst, mis on põhimõtteliselt sama, põhjused veidi teised, aga ravi ka samasugune. Kirurgidel on muide terariistad alati käepärast ja kasutavad hea meelega, aga ainult patsiendi huvides. Kui seekord ei hakanud tohter teie lapselapse põlve ilmaasjata torkima, ju siis nii oli parem.