Mõnikord, kui päeval on jaks otsa saanud, on just väike lõunauinak see, mis aitab energial taastuda.Foto: Gregory Pappas / Unsplash
Hea nõu
13. veebruar 2021, 13:07

10 head põhjust, miks lõunauinak on tervisele kasulik

Hea uni on kehale sama oluline kui toit ja vesi. Mõnikord, kui päeval on jaks otsa saanud, on just väike lõunauinak see, mis aitab energial taastuda ja särtsakalt päevatoimetusi jätkata. Tukastamisel on muidki hüvesid!

Mõistus on vahedam

Puhanud aju suudab kergemini omastada ja töödelda informatsiooni, sest aju toimib palju paremini, kui oled saanud piisavalt magada. Väsinuna ei aita ükski imerohi sul efektiivselt toimida. Kui üritad end kohviga ärksana hoida, siis lõpuks väheneb ka selle toime ja tagajärjeks on vaid ärevus ja pekslev süda.

Mälu on parem

Ilma uneta ei tööta mitmed mäluga seotud protsessid. Magamise ajal teeb aju läbi justkui puhastuse, mis suurendab mäluruumi.

Väheneb stress ja närvilisus

Mida puhanum sa oled, seda vähem oled pinges ja pahur. Pidev pinges olek väsitab nii keha kui ka vaimu, mis viib lõputusse nõiaringi. Parem tee aeg-ajalt päeval üks kosutav uinak, mis aitab alandada stressihormoonide taset. Tänu sellele hoiad eemal nii mõnegi elukvaliteeti halvendava terviseprobleemi.

Väheneb soov näksida

Kui sa oled väsinud, suureneb organismis greliini tootmine, mis suurendab söögiisu. Sellist näksiisu leevendatakse tavaliselt millegi rasvase ja magusaga. Uinak on näksimisele hea alternatiiv, sest annab rohkem ja paremat energiat kui ebatervislik toit.

Suureneb füüsiline võimekus

Uuringud on näidanud, et väikeseid uinakuid teinud sportlased said hiljem trennis palju paremaid tulemusi. Puhanuna paraneb motoorika, reageerimiskiirus ja koordinatsioon. Lisaks spordile on need oskused olulised töövaldkondades, mis nõuavad tehnilist täpsust ja valvsust.

Suudad paremini keskenduda

Tänu tukastamisele jaksad rinda pista pingsat tähelepanu nõudvate ülesannetega. Väsinuna annaksid mõne sellise katsumusega palju kiiremini alla, sest tähelepanu on hajunud. Nimelt võtab aju väsinuna automaatseid minipause, et taastuda. Pärast lühikest unepausi on aju peaaegu sama heas vormis kui pärast kosutavat ööund.

Toetad vaimset tervist

Uinakud koos mõõduka treeninguga aitavad hoida head vaimset tervist. Eriti on seda märgatud eakate seas, kes teevad lõunaseid uinakuid ja liiguvad õhtul aktiivselt. Tänu sellele on neil hea füüsiline vorm ja parem ööune kvaliteet.

Oled loomingulisem ja produktiivsem

Paljud loomingulised ideed tulevad just siis, kui sa neid teadlikult ei otsi. Magama jäämise piiril saavad kokku uued ja vanad kogemused, mis loovad aluse lennukateks mõteteks.

Näed noorem välja

Terminil «iluuinak» on tõepõhi all. Magades toimuvad rakutasandil mitmed uuenemisprotsessid, mis annavad nahale nooruslikuma sära.

Tuju tõuseb

Kurnatus tekitab depressiooni, ärritust ja viha. Sellest aitab vabaneda magades tekkiv serotoniin, mis loob hea tuju ja annab elule palju parema väljavaate.

Boonuseks! Tukkumine on lihtsalt mõnus ja aitab sul end väsinuna taas käivitada.

Lõunauinak pole kõigile

Lühikese pealelõunase uinaku tegemine kõigil ei õnnestu. Seega kui sul on raske päeval uinuda, võta hetkeks aega maha, et kinniste silmadega istuda, raamatut lugeda või mõtiskleda. Seegi lõõgastab ja laeb sind uuesti.

Tea ka ohte!

Juhul, kui lisaune vajadus on tekkinud järsku, tasub üle vaadata oma ööune kvaliteet. Unehäirete puhul ei puhka sa öösel piisavalt välja ja seetõttu kipud päeval unine olema. Samuti võib liigne väsimus anda märku mõnest terviseprobleemist, millega tasub perearsti poole pöörduda.

Hea uinaku retsept

  • See võiks kesta 10−20 minutit. Kui jääd pikemaks ajaks magama, võid ärgata uimasena ja halvas tujus. Võid panna ka äratuse, et sa liiga kaua ei magaks.
  • Parim aeg uinaku tegemiseks on varajane pealelõuna ehk enne kella kolme. Hiljem tehtud uinak võib segada öise une kvaliteeti.
  • Vaikne, hämar ruum loob head tingimused kiireks uinumiseks ja kvaliteetseks uneks.

Siesta ja riposo

Päevane uinak on levinud kuuma kliimaga maades. Selleks, et vältida keskpäevast kuumust, varjutakse tuppa, kus süüakse perega lõunat ja tehakse pärast seda väike tukastus. Hispaanias kutsutakse seda siestaks, Itaalias riposo’ks. Sellel ajal on kinni kõik muuseumid, ärid ja kontorid. Kultuuriti on pealelõunase puhkuse aeg erinev, kuid jääb keskpäeva ja kella nelja vahele. Puhketundide võrra kestab tööpäev ka pärast pikemalt.

Töötajaid julgustatakse uinakuid tegema Jaapanis ja Koreas, et suurendada produktiivsust. Oma töökultuuri on lõunauinakud lõiminud suurfirmad Google ja Uber.

Tuntud tukastajad

Mart Juur peab tukastamist väga heaks harjumuseks.

Winston Churchilli jaoks olid uinakuid oluliseks päeva osaks, sest ta uskus, et tänu sellele suudab ta palju rohkem päeva jooksul ära teha.

Salvador DalÍ ja Albert Einstein on tuntud mikrouinakute poolest. Selle jaoks magasid nad istuvas asendis ja hoidsid käes võtmeid või lusikat. Mõneks sekundiks uinudes kukkus ese maha ja äratas magaja üles. Väidetakse, et paljud head ideed tekkisid neil just ärkveloleku ja uinumise piiril olles.

Leonardo da Vinci loobus pikemast magamisest sootuks ja tegi iga nelja tunni järel 15minutilise uinaku.