„Tihti on mureks ka kompleksprobleemid, näiteks kõrge kolesterooliga kaasnev ülekaal ja kõhukinnisus või ärritunud soole sündroom koos reflukshaigusega,“ selgitab Benu apteekide toitumisterapeut Jelena Karjagina. Toitumisterapeudilt saab näpunäiteid ka luude hõrenemise ehk osteoporoosi, podagra, allergiate või kehvveresuse ehk aneemia korral.
Samal teemal
Karjagina sõnul on tervisehädade korral diagnoosi või ravi määramine siiski arsti roll. „Küll aga saab toitumisterapeudilt paluda soovitusi toitumise korrigeerimiseks. Karjagina nendib, et levib mitmeid müüte, mille järgimine võib tervisele kasu asemel pigem kahju tuua. „Näiteks arvatakse, et ei tohi üldse rasva süüa või et mida rohkem valku süüa, seda parem.“
Samuti näeb Karjagina suhteliselt tihti, et inimene teab, et köögiviljad on olulised, kuid ta ei söö neid, sest ei maitse. „Probleemiks on ka suhkru vältimine ja selle asemel kunstlike magustajatega liialdamine või hoopis suhkru ülesöömine. Reeglina on sel juhul tegemist peidetud suhkruga, mida inimene ise ei lisa toidule, vaid need on juba eelnevalt toiduainetesse lisatud.“
Söö puu- ja juurvilju!
Talvel unustatakse süüa piisavalt puu- ja köögivilju. „Õnneks on poodides rikkalik köögiviljade valik ja ka salatite valmistamiseks leiab kõike vajalikku. Säilitada saab ka kodumaiste juurviljade varusid ja mõned meie õunasordid säilivad veel praeguseni,“ nendib toitumisterapeut.
Karjagina sõnul sobivad tervise turgutamiseks ja toidu rikastamiseks ka värsked või kuivatatud maitsetaimed. „Ei tasu unustada ka kvaliteetseid õlisid, näiteks oliivi- või rapsiõli. Ka hapukapsas ja -kurk on soolestiku mikrofloorale suureks abiks. Külmutatud köögiviljad sobivad hästi supi või ühepajatoitu valmistamiseks.“
Toitumisterapeudi nõuanded põhinevad Karjagina sõnul nii vestlusel kui ka menüü analüüsimisel. Oluline on panna kirja senine menüü, analüüsida seda toitumisterapeudiga, tuvastada probleemid ja koostada edasine plaan.
1 KOMMENTAAR