Peep TalvingFoto: Priit Simson/ Ekspress Meedia
Uudised
5. veebruar 2021, 19:43

Rünnaku ohvriks langenud Peep Talving: testisime uriini, mis mulle peale kallati, ja alguses tundus selles olevat HIV-i osakesi (144)

"Ma tunnen ennast väga hästi. Ma jätsin selle emotsiooni selja taha, olen selle läbi vaaginud," kinnitab kolmapäeva õhtul rünnaku ohvriks langenud Põhja-Eesti Regionaalhaigla ülemarst Peep Talving.

Talving meenutas "Ringvaates" detailselt kolmapäeva õhtul juhtunud intsidenti.

"Mina järgisin oma tavarutiini. Kell seitse lõpetasin töö, kõndisin peauksest parklasse. Auto oli Retke tee ääres. Istusin autosse ja äkki ilmus inimene, kes rebis autoukse lahti. See oli niivõrd ootamatu, ma ootasin lööki. Aga tuli äkki, mulle tundus, kehasoe vedelikumass. Hindasin, et see on paar liitrit, mis kallati mulle näkku ja keha peale. Sel hetel ma rebisin ust koomale. See ründaja sai oma käed välja autost, tema missioon oli läbi, ta jooksis. Ma mõtlesin, et kas tuleb tikk järgi, kas see oli bensiin, või hape. Need olid mu esmased mõtted. Ma tulin autost välja ja otsustasin, et ei hakka teda jälitama, et ehk on ta relvastatud. See oli viimane hetk, kui teda nägin," rääkis ta.

Talvingu sõnul oli ta esimene reaktsioon tuvastada vedelik, mis talle peale kallati. "Kõigepealt mõtlesin, kas see vedelik võis olla hape või alus. Pesin oma silmad puhtaks lumega."

"Mõtlesin rahulikult järgi, et nüüd ma pean dokumenteerima, mis on juhtunud, ma tegin pildid sündmusest, leidsin kanistri, mis ta oli jätnud sinna. Vaatasin kanistri sisse, seal oli jääkvedelik. Mul oli vaja kindlustada, et see on mul olemas, et teada, mis seal sees on. Panin kanistri kilekotti ja helistasin 112. Mind ühendati politseiga, ma andsin teada, mis on juhtunud, ega jäänud politseid ootama," meenutas ta.

Talvingu sõnul ei ole uriin iseenesest inimesele ohtlik, küll aga võib selles leiduda ohtlikke osakesi. "Teine küsimus on, mis seal uriinis sees on. Kui ma ei oleks vaktsineeritud, oleks ma mõelnud, kas seal võib olla mingi hulk COVID-viiruse osakesi, sest ka seda on teada, et uriinis on viiruseosakesi. Kui silmad on täis lehkavat vedelikku, kas seal võib näiteks olla HIV-i. Need mõtted käivad peast läbi," tõdes ta.

"Kui politsei oli käinud, viisin ma selle kanistri regionaalhaigla EMO-sse. Me testisime seda ja see läks laborisse töösse. Alguses tundus seal olevat HIV-i osakesi, aga me tegime hästi tundilku testi ja õnneks ei olnud," ütles Talving.

Arstil pole aimugi, kes võis teda rünnata. "Ma olen sellele koos politseiga 48 tundi mõelnud. Kui mul oleks selge arusaam, oleks see inimene juba tabatud, aga ei ole praegu. Ma revideerin oma mõtted, aga mul pole kahtlusalust."

"Minu esimene reaktsioon oli, kui ma vaatasin seda kanistrit maas, sinna oli peale kirjutatud hand-cleaner (kätepuhastaja - toim.), mul tekkis koheselt ühendus, et see on desovahend, et ründaja on inimene, kes ei usu koroonasse, ei tunne, et maskid on olulised. Arvestades, mis toimus nädal dr. Lutsariga, kõik klapib," tõdes ta.

Talving on kindel, et politsei suudab ta ründaja tabada. "Ma arvaksin nii, sest politsei on väga jõuliselt reageerinud selle peale. Nad teevad tõesti väga suurepärast tööd. Nad jõuavad temani, ma olen täiesti kindel ja nad on ise täiesti veendunud selles. See võtab lihtsalt natuke aega," usub ta.

Talvingu sõnul nägi ta küll oma ründaja nägu, kuid vaid murdosa sekundi jooksul. "Tundus, et oli tumeda peaga, aga tal oli müts peas."

Arst tunnistas, et on pärast rünnakut hakanud veidi teisiti käituma. "Ma olen olnud teistmoodi need 48 tundi tõepoolest. Olen mõelnud vahetada mustrit, rutiine. Mu auto on olnud kriminalistide juures analüüsis. Võtsin siis teise auto. Edaspidi vaatan ümber auto, kui istun autosse, kas on midagi tagaistmel, niiet selline pisike paranoia on olnud viimased kaks päeva."

Siiski ei tekitanud rünnak Talvingule rasket hingelist traumat. "Ma olen kogemusega traumakirurg, olen töötanud Lõuna-Aafrikas, Los Angeleses, näinud palju traumasid, suudan jätta selle selja taha. Kuigi veel ei tea, mis oli motiiv, kas asi võib korduda," märkis ta.

Rünnak leidis aset kolmapäeva õhtul kella 19 ajal, kui tundmatu mees viskas Mustamäel Retke teel haigla juures parklas autosse istunud Talvingu pihta tundmatut vedelikku. Seejärel jooksis ründaja minema. Ühtlasi avastas Talving, et tema sõiduki rehv oli läbi torgatud.

Politsei palub inimeste abi sündmuskoha lähistel olnud valvekaamera salvestistelt ründaja tuvastamiseks. Kõigil, kellel on infot kollase jopega mehe isiku kohta, palub politsei ühendust võtta telefonil 56904272 või meilitsi [email protected].