Mario KadastikFoto: Tiit Tamme
Uudised
18. veebruar 2021, 20:22

Mario Kadastik: kui nakatumisnäitaja kasvab samas vaimus, sureb märtsi keskpaigas koroonasse kuni 20 inimest päevas (29)

Koroonamudelite koostaja Mario Kadastik ütles, et on ebarealistlik, et kahe nädala pärast on täna kehtestatud piirangud andnud nakatumisnäitajates niivõrd häid tulemusi, et saaksime märtsi esimestel nädalatel piiranguid lõdvendada.

“Kui need numbrid samas vaimus jätkuvad, siis igal juhul midagi proosalist ega roosilist pole oodata,” ütles Kadastik.

Praegu on nakatumiskordaja R väärtus 1,1. Kadastiku prognoosi järgi tähendab see seda, et märtsi keskpaigas on päevas 5–20 COVIDi surmajuhtu. 

Kadastik sõnas, et nakatumiskordaja võib piirangute tõttu küll alla tulla, kuid mõju haiglaravi vajavate inimeste arvudes ja ka surmades avaldub palju hiljem.

“Järgmisest nädalast kehtima hakkavate piirangute mõju haiglaravi numbrites võime näha alles märtsi keskpaigas, surmades märtsi keskpaigast ja lõpus,” sõnas Kadastik.

Refereeritud artikli täistekst Delfis.

Viimase ööpäeva jooksul analüüsiti Eestis 8517 koroonaviiruse testi, neist esmaseid positiivseid teste oli 996 ehk 11,7% testide koguarvust. Ööpäeva jooksul suri neli koroonaviirusega nakatunud patsienti, kokku on Covid-19 nõudnud 514 Eesti inimese elu. Haiglaravi vajab neljapäevahommikuse seisuga 502 inimest.