Andres Merits.Foto: Aldo Luud
Uudised
22. veebruar 2021, 13:10

Rakendusviroloogia professor Andres Merits: nakatumiskordaja allatoomiseks ei piisa kahest nädalast, tähtsaks kuuks saab mai (61)

„On vaja vähemalt kolmenädalast distantsõpet,“ rääkis Tartu ülikooli rakendusviroloogia professor Andres Merits riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjonis, kus anti ülevaade koroonaviiruse leviku tõkestamisest ja vaktsineerimisest. Meritsa hinnangul on järgmised kuud viiruse leviku mõttes rasked, olukord võiks muutuda paremuse poole alles mais.

Meritsa selgitusel tähistab maikuu seda, milliseks kujuneb suvi. Kui numbrid on madalad, kordub mullune stsenaarium ehk viirus sisuliselt kaob suveks ning majandus, eelkõige turism saab taastuda. Kui maikuusse sisenetakse aga tippnumbritega, siis võib Eestis korduda Rootsi stsenaarium ehk olukord saadakse kontrolli alla alles augustis.

„Viiruse levik on selgelt suurenenud ja peaaegu kindlasti on selle taga koolide avamine,“ rääkis Merits praegustest koroonaarvudest. Kuna koolides, aga ka paljudes teistes avalikes siseruumides, pole korralikku ventilatsioonisüsteemi ega õhuniisutust, loob see koroonaviirusele soodsad tingimused levikuks.

„Praegu on kehtestatud kahenädalased piirangud, kuid ma ei usu, et need suudavad viiruse levikut ehk nakatumiskordajat alla ühe tuua.“ Merits rõhutas, et tema mõtted põhinevad teiste riikide ja tema enda tehtud töö kogemustele. „Tõenäoliselt on nakkusahelate läbilõikamisega vaja vähemalt kolmenädalast distantsõpet.“

Lisaks ajale on vaja oodata ka aega, mil kliima muutub pehmemaks ehk ventilatsiooniprobleemid pole enam otsustavad. Meritsa tõi välja, et praegu lubab ilmataat märtsi alguseks külma ning see on pigem probleem. „Tõenäoliselt ootab meid ees kaks kuni kolm suhteliselt või väga rasket kuud.“

Maikuus võiks Meritsa hinnangul olukord paraneda kliima kõrval ka seetõttu, et oluliselt on suurenenud vaktsiinitarnete hulk ehk vaktsiinid on kättesaadavamad. Eesti vaktsineerimisprotsessile rakendusviroloogia professoril kriitikat polnud. Kuna praegu on vaktsiini vähe, tulebki seda õigesti kasutada. „Kuni seda lattu ei kogune, on asjad hästi,“ ütles ta.

Komisjoni esimees Urmas Reinsalu ütles, et koroonaviiruse kiire levik Eestis nõuab otsustavat tegutsemist ja valitsuse rakendatud meetmete hindamist. “Eesti on tõusnud Euroopas viiruse levikult teisele kohale, meetmete rakendamise kiirus ja tõhusus on selles olukorras kriitilise tähtsusega,” rõhutas Reinsalu.

Istungile oli kutsutud ka peaminister Kaja Kallas, tervise- ja tööminister Tanel Kiik, riigikontrolör Janar Holm.

„Kuidas on distantsi hoidmisega? Viiruse tõkestamine algab meist endist!“ teatas peaminister Kaja Kallas kohe istungi alguses. „Kui siin on keegi positiivne, siis me kõik oleme lähikontaktsed!“

Kallas pahandas komisjoni esimehe Urmas Reinsaluga, et istung ei toimu videosilla abil distantsilt. „Maske ka kõigil ei ole,“ vihjas Kallas muu hulgas ruumis viibivale EKRE esimehele Martin Helmele.

Reinsalu lubas ohutusnõudeid arvesse võtta, kui leitakse, et see on vajalik, kuid andis mõista, et komisjon saab, sarnaselt valitsusele, oma tööd ka füüsiliselt teha.

„Valitsusruum on suurem, hajutatus parem,“ vastas Kallas Reinsalule. „Kui teie soov on siiras – saada viirus kontrolli alla –, siis võiks ise käituda selle kohaselt.“