Foto: Erki Pärnaku
Uudised
23. veebruar 2021, 11:49

HÄDA KÄES! Terviseamet ei jõua kõiki lähikontaktseid läbi helistada (27)

Koroonaviiruse epideemilise leviku tõttu on terviseamet olukorras, kus positiivse testitulemuse saanud inimeste suure arvu tõttu ei ole hetkel võimalik senises mahus kaardistada nakatunute lähikontaktseid.

Õhtulehele teadaolevalt kaalub amet juhul, kui valitsuselt lisatööjõu palkamiseks raha ei tule, põhja regioonis lähikontaktsetele helistamise lõpetada. Sellekohane teade saadeti eile ka erinevatele asutustele. Valitsus pole veel otsust teinud.

Häireid esinevadki praegu just terviseameti põhja regioonis, mille alla kuuluvad Harjumaa, Järvamaa ja Raplamaa. Lääne, ida ja lõuna regioonid jätkavad tööd tavapärases rütmis, teatas terviseamet.

Kuni olukorra leevenemiseni saadetakse põhja regioonis positiivse testitulemuse saanud inimesele elektrooniline teavitus kolmes keeles, milles palutakse neil jääda koju ja teavitada ise oma lähikontaktseid.

Esimesel võimalusel võtab terviseamet nakatunuga telefoni teel ühendust ja annab täiendavad juhised, kuid käitumisreeglid haigestunule ja tema lähikontaktsetele on leitavad terviseameti kodulehelt. Samuti palub terviseamet lähikontaktsete kaardistamisel ja teavitamisel abi tööandjatelt ja koolijuhtidelt. Terviseamet rõhutab, et isolatsioonireeglid kehtivad ka siis, kui lähikontaktist annab teada positiivse testitulemuse saanud inimene, mitte terviseamet.

Terviseamet viib pidevalt läbi kontrollkäike, mille eesmärk on kontrollida koroonaviiruse tõkestamiseks kehtestatud reeglitest kinnipidamist. Probleeme on tuvastatud nii meelelahutus- kui ka kultuuriasutustes, kuid peamiseks murekohaks on isolatsioonireegleid eiravad inimesed. Inspektoritele on silma hakanud üldine probleem ohutusreeglite eiramisega, mistõttu on koroonaviiruse levik laialdane ning olukorra leevenemist pole lähiajal näha.