Kui kõrvetisi on sageli ning elustiilimuutused või käsimüügiravimid ei too leevendust, tuleb pöörduda arsti poole.Foto: Vida Press
Keha
24. veebruar 2021, 17:00

PIDUSÖÖK VÕIB TUUA KÕRVETISED: nende toitudega tasub olla ettevaatlik!

Kõrvetised on väga levinud sümptom, mis tekitab kõrvetava valutunde rindkere alaosast kuni kaelani. Valu süveneb sageli pärast sööki. Apotheka proviisor Anne-Mai Rogenbaum soovitab, kuidas kõrvetisi vältida ja mida teha, kui mure on kestnud juba kaua.

Kõrvetised toovad kaasa mõru maitse suhu, halva hingeõhu, iiveldustunde, kõhupuhituse. Selline olukord tekib, kui mao sulgurlihas ei sulgu korralikult ning maohape pääseb maost välja.

Kõrvetisi võib esineda eriti pärast suurt pidueinet, sest ülesöömine kurnab seedesüsteemi ja tekitab maos lisasurvet. Samuti võivad kõrvetisi esile kutsuda mõned retseptiravimid ja seedesüsteemi ärritavad toidud, näiteks suhkrurikkad suupisted, rafineeritud õlid, praetud toidud ja töödeldud lihatooted.

Leevendavad vahendid

Harva esinevaid kõrvetisi aitavad leevendada refluksivastased närimistabletid (Gerdoff, Frutin) või käsimüügiravimid, nagu antatsiidid ja maohappesust reguleerivad ravimid.

Kui kõrvetisi on sageli ning elustiilimuutused või käsimüügiravimid ei too leevendust, tuleb pöörduda arsti poole. Ohumärkideks on neelamisraskused, valu neelamisel, veri väljaheites, õhupuudus, uimasus.

Foto: Merilin Ulm

Kuidas vältida kõrvetisi?

  • Vaata üle toitumisharjumused, söö väiksemaid toiduportsjoneid, aga sagedamini.
  • Õhtusöök võiks olla mitte hiljem kui kolm tundi enne magamaheitmist.
  • Joo piisavalt gaseerimata ja maitsestamata vett.
  • Väldi toite, mis põhjustavad kõrvetisi: alkohol, šokolaad, kange kohv, apelsinimahl, vürtsikad ja rasvased toidud, sibul, piparmünt ja tomat.
  • Liigu piisavalt ja hoia oma kehakaal normis, kuna ülekaal soodustab kõrvetiste esinemist.
  • Loobu suitsetamisest.