Ruth KaldaFoto: Maria Kilk
Uudised
25. veebruar 2021, 14:14

Professor Kalda: kas masstestimine on üldse vajalik? (40)

Tartu Ülikooli peremeditsiini professor Ruth Kalda kutsub äsjase seireuuringu tulemustele toetudes arutlema testimise korralduse ning selle üle, mis järgneb koroonapositiivse avastamisele.

"Meie juhuvalimiga uuringust ilmnes, et ligi pooled kõigist positiivse testi andnutest olid jääkpositiivsed - see tähendab, et nad olid selle haiguse läbi põdenud millalgi varem," selgitas Kalda portaalis ERR, et ehkki sellised inimesed annavad positiivse PCR-testi tulemuse, ei tähenda see, et nad oleksid sel hetkel nakkusohtlikud. 

"Siin on mõttekoht, et kui meil on hästi suur positiivsete testide hulk igapäevaselt ja me sellest lähtuvalt tegutseme, siis kas enam jõuab kõiki lähikontaktseid ja asümptomaatilisi inimesi uurida? Võib-olla peaks üldse arutama, kuidas edasi minna testimisega, keda testida ja kuidas jätkata isoleerimise, lähikontaktide tuvastamise ja muu poliitikaga," rääkis teadlane. 

Perearsti sõnul tuleks arutada, kuidas praeguse olukorras ratsionaalselt käituda – kui palju ja keda üldse testida ja kas masstestimine on üldse vajalik.