Foto: Vida Press
Keha
17. märts 2021, 05:00

Kuidas luud terved hoida? Peale kaltsiumi on tähtsad ka need ained

Libedaga on suur kukkumise oht, mis mõjub rängalt just vanematele inimestele. Kukkumist võivad põhjustada organismi üldine haprus ning liigesehaigused, lihasmassi- ja jõu vähenemine, tasakaaluhäired, luude hõrenemine, ülekaal, nägemishäired.

„Toitumise ja treeninguga saab siiski traumade ennetamiseks üksjagu ära teha,“ kinnitab Südameapteegi proviisor Olesja Kuznetsova.

Oluline on vähendada igapäevast istumis- ja ekraaniaega, viibida rohkem värskes õhus ja teha jõuharjutusi. „Luude tugevdamiseks on hea tarbida kaltsiumi, kuid ainult sellest jääb väheks,“ tõdeb Kuznetsova.

„Kaltsiumi luudesse viimiseks on vaja D-vitamiini ja boori. Kaltsiumi imendumist ja kollageeni sünteesi suurendab C-vitamiin. Kaltsium ja magneesium koos tagavad luude tugevuse. Kui toidus on kestvalt vähe magneesiumi, aga rohkesti manustatakse kaltsiumi, võib see hoopis lihastes ja neerudes ladestuda ja neerukive tekitada. Olulised on veel K- vitamiin, tsink ja asendamatud oomega-3-rasvhapped.“

Kaltsiumi allikaks on piimatooted, mandlid, sardiinid, lõhe, oad, läätsed. D-vitamiini on tähtis manustada toidulisandina eriti talvisel ajal. Boori saab kirsist, läätsedest, datlist, pähklitest. C-vitamiini sisaldub köögi- ja puuviljades, marjades, maitserohelises. Magneesiumi allikas on rohelised aedviljad, avokaado, teraviljad, kaunviljad, pähklid, seemned, tofu.