Silmad punetavad ja kipitavadFoto: Istockphoto
Hea nõu
5. märts 2021, 05:00

ARST VASTAB: mida teha, kui silmad punetavad ja kipitavad?

"Mind on juba mitu kuud häirinud punased silmad – väikesed veresooned punetavad ja silmad kipitavad, eriti hommikuti. Kasutan eri tilku, kuid need asja ei paranda. Ekraanide ees ma väga palju ei istu ja meigivahendeid pole ka juba mitu kuud kasutanud. Silmaarsti juurde sain aja alles paari kuu pärast. Ehk oskate arvata, milles võib asi olla?" küsib ajakirja Tiiu lugeja.

Vastab Silmalaseri kliiniku silmaarst Aili Madissoon:

Punetavate silmade tekkeks on erinevaid põhjusi. Kõige enam levinud on silmade kuivus. Punetust põhjustab ka allergia, mis võib tekkida igas vanuses ja väga erinevatele ainetele. Ka silma limaskesta põletikud, mis on muutunud krooniliseks, põhjustavad pikaajaliselt punetavaid silmi, sageli on neil viiruslik teke. Veel võib olla tegemist lauäärte ehk täpsemalt laugudes olevate näärmete põletikuga, mis omakorda mõjutab pisaravedeliku koostist.

Rohkem informatsiooni omamata ei oska öelda, mis põhjus just teil võib olla. Kõigil neil juhtudel soovitan ikkagi kasutada kunstpisaratilku, valige ilma säilitusaineteta tilgad, et vältida võimalikku lisaärritust. Need ei pruugi teie vaevusi lõpetada, aga ehk kergendavad seisundit, kuni pääsete arsti vastuvõtule.