Foto: Stanislav Moškov
Hea nõu
15. märts 2021, 07:02

ARST VASTAB: kas bakterite hävitamiseks peaks iga päev nina loputama? (1)

"Olen kuulnud soovitust, et bakterite hävitamiseks tuleks oma nina iga päev nõrga soolveega loputada. Selle jaoks on apteegis müügil ka ninaloputusseade ja sobiv soolalahus. Kas tõesti peaksin haiguste ennetamiseks seda tegema?" küsib ajakirja Tiiu lugeja.

Vastab Viljandi haigla kõrva-, nina- ja kurguarst Marek Metsmaa:

Meie nina põhifunktsioonid on sissehingatava õhu soojendamine, niisutamine ja puhastamine. Terve ja toimiv nina limaskest saab enesepuhastamisega ilma välise abita  hakkama ega vaja mehaanilist puhastamist ehk loputamist. Limaskesta võimekus haigustega toime tulla on peamiselt pärilik omadus. Seda kahjustab otseselt tolmune keskkond, haigused ja ebaterved eluviisid, näiteks suitsetamine.

Teadusuuringute kohaselt peetakse nina loputamist soolalahusega efektiivseks ravimeetodiks nohu sümptomite leevendamisel. Samuti sobib regulaarne nina loputamine kroonilise põskkoopa põletiku või allergilise nohuga patsientidele. Loputamine aitab puhastada ninaõõnt ja kergendab sitke lima eemaldamist, eriti neil, kellel on eelnevalt olnud ninaõõne operatsioone, polüüpide eemaldamist (FESS operatsioon). Samuti sobiks nina loputamine neile, kes töötavad väga tolmuses keskkonnas.