Foto: iStockphoto
Hea nõu
8. märts 2021, 07:09

KAS SEE ON TOIDUTALUMATUS? Toitumisterapeut selgitab, miks mõni toiduaine mõjub ootamatult halvasti

"Kas võib juhtuda selline asi, et teatud eluetapis tekib mõne toiduaine talumatus? Olen 49aastane ja viimasel ajal väga tundlik kõige ümbritseva suhtes. Olen pannud tähele, et isegi klaasike alkoholi tekitab vastureaktsiooni. Suhkru tarbimine võtab energia täiesti maha, pärast seda on justkui pohmelus. Ka punast liha saan tarbida vaid väheke, sest muidu on tükk aega raske olla. Samas maitsemeeled ikkagi soovivad neid naudinguid kogeda, mistõttu teen aeg-ajalt oma enesetundele liiga.

Saan aru, et see võib olla seotud läheneva üleminekueaga või mõne seljataha jäänud operatsiooniga. Kuidas saaksin panna oma isud ja vajadused ühte jalga käima?" küsib ajakirja Tiiu lugeja.

Toidutalumatus võib avalduda igas eluetapis, kuid sagedamini annab see tunda vanemas eas. Tihti aetakse segamini ka toiduallergia ja -talumatus. Allergia mõjud ilmnevad väga kiiresti ning võivad olla kurva tagajärjega, kui ruttu abi ei saa. Toidutalumatus on pikaajalisem ja nähud võivad esile tulla ka paar päeva pärast söömist. Selleks ajaks oleme tavaliselt palju toiduaineid tarbinud ja konkreetset süüdlast on keerulisem tuvastada. 

Perearsti juures saab testida laktoosi- ehk piimasuhkru ja gluteeni- ehk teraviljavalgu talumatust. Muude toiduainete kohta soovitan Cytolisa 176 testi, mida saab teha ainult  toitumisterapeutide ja -nõustajate kaudu Synlabi laboris. See test määrab talumatuse 176 toiduainele ning näitab ära ka reaktsiooni tugevuse 5 eri astmes (skaala jaotatud puuduvast kuni väga kõrgeni). 

Seega oleks hea enne teatud söökide vältimist teha kindlaks, mille vastu täpselt talumatus välja lööb ja hiljem need toiduained asendada. Just viimasega jäävad tihti inimesed ise hätta ja liigselt välistades jääb meie toidulaud järjest hõredamaks ning toitainevaesemaks. Menüüsse alles jäänud toite tarbitakse üle ning lõpuks võivad ka need reaktsiooni anda. Talumatusi võib olla erinevaid ning ka igati tervislikud toiduained ei pruugi kõigile sobida. Toitumisterapeudid, kelle kaudu test tehakse, aitavad leida sobivad asendused ning vaatavad üle, et menüü oleks tasakaalus ning rikkalik. 

Peab ka märkima, et suhkrut ja alkoholi testida ei saa, sest tegu pole eluks vajalike ainetega. Nende puhul peab lähtuma põhimõttest – paaniliselt karta ei tule, kuid tarbida nii harva ja vähe kui võimalik. Liha talumatust saab Cytolisa testiga määrata. Kui te ei soovi testi teha, aitab kindlasti ka toitumispäeviku pidamine ning selle info põhjal katsetamine. Oluline on, et menüü oleks rikkalik ja tervislik ning tarbitaks just teie kehale sobivaid toiduaineid. Siis on enesetunne hea ning ka haigused ei pääse ligi.