Järjekindlalt tuleb endale siiski uusi maitseid lubada, sest võita on palju.Foto: Pablo Merchán Montes / Unsplash
Meeled
14. märts 2021, 12:14

LUBA ENDALE MIDAGI HEAD! 10 põhjust, miks lasta maitsemeeled seiklema

Oleme harjunud sööma üsna ühetaolist toitu, mis tihti on sarnane ka sellega, mida sõime lapsepõlves. Harjumuspäraseid sööke on mugav ja lihtne valmistada või ei oskagi me midagi muud tahta. Järjekindlalt tuleb endale siiski uusi maitseid lubada, sest võita on palju.

Püsid tervislikus kaalus

Juba tuttavate toitude söömiseks ei võeta enamasti aega, et tunnetada roa maitset ja tekstuuri. Nii kugistadki toidu kiirelt alla. Sedasi jõuab täiskõhu signaal ajju aga hilinemisega, mis põhjustab ülesöömist. Pidevalt liiga palju süües kasvab paratamatult kehakaal.

Saad igal pool kõhu täis

Kui oled julge maitsetega eksperimenteerija, ei pelga sa küllagi minnes proovida uusi toite. Mõni nirum sööja piirdub sellisel juhul vaid leivaga ja kannatab tühja kõhtu.

Oskad vältida riknenud toitu

Süües erinevaid toite, on su maitsemeeled erksamad, eriti kui eelistad puhtaid maitseid ega maitsesta toitu üleliia. Vähemaitsestatud roogi süües on su lõhnameelgi parem, mis aitab halvaks läinud toidust eemale hoida.

Tajud ümbritsevat maitsemaailma paremini

Kui lähened toidule avala pilguga, oskad poes käies märgata põnevaid toiduaineid ja võimalusi oma menüüd rikastada.

Naudid söömist ja toitu

«Oma töötubades ja kokkamisklubides püüan panna lapsi ja noori lähenema toidule loominguliselt, põnevalt, trikitades ja ohoo-elamusi pakkudes,» ütleb toitumisnõustaja ja koolitaja Tuuli Taimur. «Põhiline on tekitada huvi ja leida toidust rõõmu. Meie lapsed võiksid rohkem süüa sellepärast, et neile maitseb, mitte sellepärast, et nad peavad. Nii valmistavad ja naudivad nad ka täiskasvanuna toitu maitseelamuste ning naudingute tõttu.» Samamoodi soovitab toitumisnõustaja leida täiskasvanutelgi tee toidumaailma.

Toitud mitmekesisemalt

Pidevalt samu toite süües võid jääda ilma osast toitainetest, isegi juhul, kui tundub, et sööd alati väga tervislikult. Võib ju süüa iga päev pool kilo kurki või paprikat, kuid just köögiviljade varieerimine on oluline, sest aitab sul toidust saada võimalikult palju kasulikku. Ka teiste toidugruppide sees valikute vahetamine teeb head, sest tagad nii mitmekülgse toidulaua.

Järjekindlalt tuleb endale siiski uusi maitseid lubada, sest võita on palju. Foto: fauxels / Pexels

Saad reisides suurema elamuse

Reisimine võib olla üsna stressirohke, millele lisavad veelgi pinget uued toidud. Kui suudad toitude osas olla avatud, muutub reis tõeliseks seikluseks. Iga toiduturg ja restoran on sinu jaoks siis nagu varalaegas, kust uusi maitseid avastada. Kui mõni roog osutub liiga väljakutsuvaks, saab sellest tore reisijutt, mida teistega jagada.

Sul paraneb kujutlusvõime

Orienteerudes maitsete maailmas hästi, tunnetad toitu hoopis teisel tasemel. Nii õpid muutma ka toidu maitset endale meelepärasemaks, leides huvitavaid viise, kuidas kombineerida eri toiduaineid. Kui keeduporgand ei meeldi, lisa seda toorelt salatitesse või riivi kotletitainasse. Katsetades suureneb su kujutlusvõime ja arenevad maitsemeeled.

Saad suurepäraseks kokaks

Arendades oma maitsemeelt, õpid taas sööma nagu uudishimulik laps. «Alati ei pea valima menüüd n-ö mõistuse järgi, eelistades tavapäraseid, turvalisi ja läbiproovitud toite,» sõnab Tuuli. «Võtame näiteks punapeedi, mida süüakse valdavalt salatina või soolaste toitude juures. Suur eelarvamus on, et peeti ei saa lisada magustoidu sisse. Lähenedes kokkamisele loovalt, avastame, et ained võivad katsetamisel anda väga põnevaid ja maitsvaid kooslusi, näiteks punapeedimuffinid.» Eksperimenteerides uute koostisosade ja maitsetega, muudad oma toidulaua põnevamaks ja lihvid oma kokaoskusi.

Leiad alati jututeema

Enamikule inimestele meeldib rääkida toidust ja maitseelamustest. Võid vabalt täiesti võõras seltskonnas sellest juttu teha ja märgata, kuidas põnevate nippide ja ideede peale kõik järsku elavnevad.

Nii saad oma maitsemeeled erksamaks:

  • Hakka ise kokkama. Ise süüa tehes tead täpselt, milliseid maitseaineid kasutad. Tekib ka suurem huvi erinevate retseptidega katsetada ja toidutegemise võlu avastada.
  • Loobu töödeldud toidust, milles on palju soola ja maitsetugevdajaid. Võid loobuda tugevalt maitsestatud toitudest kas korraga või järk-järgult. Peagi hakkad tundma ja hindama toidu loomulikku maitset.
  • Võta söömiseks aega. Süües aeglaselt ja närides toidu põhjalikult läbi, annad ajule aega kõikide maitsenüansside tundmiseks.
  • Tutvu uute maitsetega. Võta plaani igal toidukorral lisada taldrikule pisike ports midagi uut. Lisaks tavapärasele soolasele ja magusale võiksid proovida midagi haput (sidrun, hapendatud juurviljad), mõru (tume šokolaad, rosmariin, kapsas) ja umamit (tomat, seened, punane liha).
  • Loo meeldivaid seoseid. Toidu nautimine saab alguse juba selle valmistamisest ja parimal juhul lauas istumisest koos hea seltskonnaga. Sellepärast peaks pere söögilauas olema alati vaba ja mõnus õhkkond, sest nii seostub mitmekülgne ja tervislik toit hea emotsiooniga.
  • Ole hetkes ehk mõtle, mida ja miks sa sööd. Ärgita end süües mõtlema toidu välimusele, selle maitsele, temperatuurile ja tervislikele omadustele, eriti kui proovid midagi uut. Enne, kui toidu kriitiliselt kõrvale lükkad, anna sellele võimalus sulle meeldima hakata.
  • Proovi uuesti ja uuesti. Uue maitsega harjumiseks tuleb toitu mitu korda proovida. Võta sellega harjumiseks aega. Enne, kui uus toiduaine taldrikule rändab, võib see olla vaatlemiseks laual. Seejärel võib seda nuusutada või ka vaid keeleotsaga proovida. Kui julgust juba rohkem, jõuab see ühel hetkel ka suhu.