Foto: Erki Pärnaku
Hea nõu
2. märts 2021, 11:18

KAS PEAKSIN KARTMA VAKTSIINI? Kardioloog jagab soovitusi südamehaigetele

Ida-Tallinna Keskhaigla kardioloog-juhtivarst Anu Hedman ütleb, et südamehaiged on kõik koroonaviirusega nakatumise riskigrupis ja südamehaigused ei ole vaktsineerimisele vastunäidustused.

„Oleme südamearstidena praktiliselt iga päev saanud telefonikõnesid oma patsientidelt erinevate muredega. Aga on kolm muret, mida kuuleme kõigilt: kas peaksin vaktsineerima, kas võiksin vaktsineerida, kas peaksin midagi kartma?

Südamearstina vastan, et südamehaiged on kõik koroonaviirusega nakatumise riskigrupis. Südamehaigused nagu südamepuudulikkus, kõrge vererõhk ja erinevad rütmihäired, nende haiguste ja teiste südamehaiguste puhul on koroonavastane vaktsineerimine näidustatud, mitte vastunäidustatud.

"Südamehaiged on kõik koroonaviirusega nakatumise riskigrupis," kinnitab kardioloog Anu Hedman. Foto: ITK

Südamehaigus ei ole vaktsineerimise vastunäidustus. Mida vanem inimene, seda vähem on tegelikult vaktsineerimise kõrvaltoimeid ja seda rohkem on kasu vaktsineerimisest. Võtke eeskuju Inglise kuningannast Elizabethist, kes on 94-aastane ja on juba vaktsineeritud.

Senikaua, kui meil on vaktsineerimata ja koroona läbi põdemata inimesi, on meil potentsiaalseid viiruse kandjaid ja levitajaid. Seni ei saa me arstidena tavapärases tempos planeerida uuringuid haigla osakondades ja seni ei saa ka kogu ühiskond naasta tavapärase elu juurde. Nädal pärast teist vaktsiinidoosi on see võimalik.