"Perearstil pole mingi probleem täpsustada, millega täpsemalt tegemist, ja esialgu pole südamearstile kiiret," soovitab dr Viktor Vassiljev.Foto: Robin Roots
Hea nõu
3. märts 2021, 05:00

DR VASSILJEVI NÕUANNE | Kas südamestimulaator võib särtsu anda? (2)

"Olen 85aastane, mul on südamepuudulikkus ja pulss sassis, sellepärast pandi kaks aastat tagasi südamestimulaator, aga nüüd hakkas rindkeres justkui särtsu saama, kas on midagi stimulaatoriga valesti?"

Esiteks, stimulaator on väga kindel riist ja naljalt sellega midagi ei juhtu, teiseks genereeritavad elektriimpulsid on nii nõrgad, et särtsu anda kohe kuidagi ei saa. Pigem on tegemist roietevaheliste närvide ärrituse või põletikuga, mille põhjuseks on ealised muutused lülisambas, aga võibolla ka tuul läbi tõmmanud, annavadki närvid särtsu.

Perearstil pole mingi probleem täpsustada, millega täpsemalt tegemist, ja esialgu pole südamearstile kiiret. Tegelikult on stimulaatoriga patsiendil ette nähtud regulaarselt käia kontrollis rütmihäirete kabineti õe juures, ning kui riistapuu enda kohta on mingeid küsimusi, siis õde oskab neid lahendada. Mina siin kaugtöö korras ei suudaks aidata isegi kui lihtlabane lambipirn ei põle, stimulaatorist rääkimata.