Peep TalvingFoto: Stanislav Moshkov
Uudised
3. märts 2021, 19:14

Arstid: kui meetmetest kinni ei peeta, tuleb plaanilist ravi veelgi piirata (25)

Koroonapatsientide arvu kasvu tõttu on Eesti haiglates plaanilist ravi piiratud. Kui koroonaviiruse pidurdamiseks kehtestatud meetmetest kinni ei peeta, on tõenäoline, et plaanilist ravi tuleb veelgi piirata.

Eesti haiglad on koroonapatsientide arvu kasvu tõttu pidanud plaanilist ravi piirama, vahendas "Aktuaalne kaamera". Voodikohtade juurdesaamiseks on osa haiglaid statsionaarse plaanilise ravi ka lõpetanud.

"Plaanilist ravi põhiliselt tehakse päevakirurgias ja ambulatoorsel tööl. Neid tegevusi me täna teeme. See, mis puudutab statsionaari, siis see on erakorraline ja täna keegi lihtsalt selleks, et tal on plaanitud midagi statsionaarselt teha, neid me ei saa kahjuks vastu võtta," ütles Lõuna-Eesti haigla juhatuse liige Arvi Vask.

"Plaanilisi haigeid me sisekliinikusse võtta ei saa, sisehaiguste erialadele. Ja samuti on meil piiratud väljast tulijatele sissepääs õendus-hooldusravisse ja taastusravisse," kinnitas Ida-Viru keskhaigla ülemarst Toomas Kariis.

Põhja-Eesti regionaalhaigla kolmest intensiivraviosakonnast, kus patsient pärast operatsiooni peaks viibima, teenindavad juba kaks vaid koroonapatsiente. Voodikohti tuleb juurde ka teistest plaanilist ravi puudutavatest osakondadest.

"Me võtame igalt poolt teatud lõigud. Me võtame teatud voodikohti rindkerekirurgiast, voodikohti ortopeediast. Plaanilise ortopeedia me sulgeme, sealt läheb personal COVID-osakonda," ütles PERHi ülemarst Peep Talving.

Voodikohti on koroonapatsientide arvu kasvu tõttu plaanilise ravi arvelt tekitatud juurde ka teistes Tallinna haiglates.

Lõuna-Eestis on nakatumise näidu kasv tagasihoidlikum kui Põhja-Eestis. Kui haigla saaks tegutseda vaid oma piirkonna patsientidega, võiks voodikohti piisata ka edaspidi ja plaanilist ravi poleks vaja rohkem piirata.

"Aga kui nüüd aset peaks leidma veel ikka järjest kasvav nakatunute arv ja kui me peaksime hakkama teenindama ka näiteks Lääne-Virumaad, võibolla ka Harjumaa osasid piirkondi, siis kindlasti võib ette näha vajaduse kasvu veel 50 või 100 voodikoha võrra. See on juba äärmiselt keeruline ülesanne," tunnistas Tartu ülikooli kliinikumi kriisijuhtimismeeskonna juht Joel Starkopf.

Talvingu sõnul peavad haiglaravikohtade olemasolu säilitamiseks piirangud toimima hakkama ning nendest tuleb ka väga tõsiselt kinni pidada.

"Kui me vaatame tänast päeva, 1500 nakatumist, nendest inimestest on kümne päeva pärast haiglas 110–120. Järgmine päev on 1600 nakatunut ja igast päevast 100+ haiget tuleb haiglasse... Mitte ükski süsteem ei pea ju vastu sellist eskalatsiooni!" nentis Talving.