Kreete UustaluFoto: Erakogu
Liigume
3. märts 2022, 21:30

Miks armastavad lapsed ja noored tantsimist?

"See teeb mind rõõmsaks ja ma saan olla mina ise," räägib Jürist pärit 13-aastane Annika Märtin. Noor tantsija mängis möödunud aastal üht kõrvalosatäitjat tantsulavastuses “Streetshow: kadunud põlvkond” ning on tantsukooli igal sündmusel alati säravate silmade ja hea tujuga kohal.

Tema ema Regina Märtini sõnul on tütar muutunud nii vastutustundlikuks, et puudumine trennist ei tule kõne alla ning tantsukaaslastest räägib ta kui oma teisest perekonnast.

Annika ütleb, et armastab tantsimist, sest see muudab ta enesekindlaks ja ta tunneb ennast tantsides täiesti vabana.”See teeb mind rõõmsaks ja ma saan olla mina ise,” räägib ta.

Annika Märtin (keskel) Foto: Erakogu

Tants annab Regina arvates noorele inimesele palju erinevaid oskusi juurde. “See treenib kõiki lihasgruppe. Tantsukoolis vaadatakse pilti laiemalt. Lisaks toimuvad üldfüüsilise ettevalmistuse trennid, seega arenevad kehalised võimed igas suunas,” selgitab Regina. “Laval olemine annab noorele inimesele juurde eneseusku,” lisab ta.

Treeneri ja lapsevanema koostöö on Regina sõnul väga tähtis. JJ-Streeti tantsukooli usaldab ta oma tütre rahuliku südamega. “See on väga usaldusväärne tantsukool. Ma lasen tal rõõmuga trennis käia ega muretse. Siiani on treeneritelt tulnud selgitused olnud põhjalikud ja täpsed, millest minu jaoks on piisanud,” räägib Regina.

20-aastane Kristjan Talu on tantsinud lasteaiast saadik, tantsukoolis alates 2013. aastast. Esinemine ja tähelepanu on olnud alati tema puhul väga teretulnud. “Ma ei salga seda, et mulle meeldib, kui mind vaadatakse. See võib-olla kõlab kui klišee, aga tants on minu happy place. Ma tunnen ennast tantsides nii iseendana ja vabana, suurt mõtlemist tegema ei pea ja ma saan lihtsalt olla omas elemendis. Võib öelda, et see on kui teine kodu, teine reaalsus,” kirjeldab ta enda suhet tantsuga.

Annika Märtin (keskel) Foto: Erakogu

Tantsukoolis peab ta kõige olulisemaks just inimesi. “Tänu JJ-Streetile olen praegu seal, millest ma kaheksa aastat tagasi isegi ei oleks osanud unistada. See on palju rohkemat kui tantsukool, sest lisaks professionaalsele tantsutaseme saavutamise võimalusele on siia peidetud nii palju rohkem. Sa kas saad sellest aru või mitte. Lisaks seisab JJ-Street õigete väärtuste eest, tegutseb alati ausalt ja õilsal eesmärgi ning töötab kvaliteetse info najal. Mul on uhke olla just JJ-Streetis,” räägib ta.

Ta on tantsukoolis treeninud mitmete treenerite käe all. Väga oluliseks peab ta Kerttu Luike, tänu sellele avanesid ta silmad ja ta hakkas nägema suuremat pilti ja jahtima oma unistusi. “Unistusi täide viia aitasid sel ajal kõik minu treenerid, kes pakkusid mulle nii vaimset kui füüsilist tuge minu kui tantsija ja ka inimese arengus. Täna on mul imeline võimalus treenida Joel Juhi ja Kätriin Kübara all, tänu kellele olen saamas selleks inimeseks, keda tulevikuvisioonis näen. Olen elu lõpuni tänulik kõikidele oma treeneritele, kes on minusse panustanud ja aidanud kaasa sel käänulisel teel,” ütleb Kristjan.

25-aastane Kreete Uustalu on tantsinud 6. eluaastast. Tantsukoolis alustas ta 2008. aastal. Praegu annab Kreete trenne Tallinnas, Tartus, Viljandis ja Võhmas. Teda treenivad Lõuna-Eesti peatreener Mari Venski ja Joel Juht.

Tants on Kreete jaoks elustiil, lahutamatu osa igapäevast. “Kõik, mida ma teen, ehitub just tantsu ümber. Tants on minu jaoks võimalus õppida iseennast paremini tundma ja enda tundeid teistele väljendama. Kuna olin nooremas eas pigem tagasihoidlik suhtleja ja minu suurimaks hirmuks enne treeneriks saamist oli avalik esinemine, siis võin öelda, et tants on aidanud mul end paremini avada. Vahel tunnen, et väljendan end tantsus isegi paremini ja julgemini kui sõnades. Tänu tantsule olen leidnud ka teise suure kire, milleks on õpetamine ja noorte suunamine/kasvatamine. Tänu tantsukoolile tunnen ennast selles rollis väga hästi, kuna mind valmistati selleks hästi ette. Noorte õpetamise juures on minu jaoks kõige suurem südamerõõm, kui näen õpilast kasvamas ja arenemas,” räägib ta.

29-aastane Lenel Karu on tantsinud 13 aastat. Ta on jäänud tantsukooli, sest seal väärtustatakse inimesi. “Ma ei tunne ennast siin lihtsalt tantsija või treenerina. See koht õpetab mulle iga päev midagi uut ja arenen kogu aeg edasi. Tantsukoolis rõhutatakse kvaliteeti. Tantsuoskused või -teadmised on pärit originaalsetest allikatest. Olen siin õppinud püüdlema parimate tulemuste poole. JJ-Streetis tuleb näha vaeva ja see õpetab noortele töökust. Samal ajal saab ilma kogemusteta kaasa lüüa suurtes ettevõtmistes, kuhu muidu nii noor inimene ei pääsekski. Tantsukooli keskkond on turvaline ja meeskond ühtehoidev, minu jaoks nagu pere,” ütleb Lenel.

Koroonapiirangute ajal ei jäta JJ-Streeti tantsukool oma õpilasi üksi ja tegutseb vastavalt võimalustele.

Treener Lenel Karu oma õpilastega Foto: Erakogu

„Olukord on meie jaoks muidugi keeruline, sest miski ei asenda tavapärast tantsutreeningut saalis. Kuna ilmad on soojemad ja kevad ukse taga, saab loovalt lahendada treeninguid välitingimustes. Õpilastel on endal võimalik valida, kes treeningutel osaleda soovivad, kuid meie treenerite eesmärk on hoida noored liikumises ja püsida rutiinis. Kellelegi midagi peale ei suruta,” räägib Lenel.

„Olukorras, kus noored on palju toas ja peavad ka õpingute jaoks kasutama nutiseadmeid, on raske neid välja treenima saada, kuid see on väga vajalik. Treenerid suhtlevad õpilastega tihedalt ja treeninguteks on leitud ka teisi alternatiivseid lahendusi. Praegu on treenerite roll noorte toetamisel veelgi olulisem, sest pidevad muutused ja ümber õppimine mõjutavad ka vaimset tervist,” sõnab Lenel.

Tantsukool JJ-Street alustas oma tegevust 2003. aastal. See on Eesti esimene ja suurim tänavatantsukool, mis tegutseb üle kogu Eesti.