Andres MeritsFoto: Ekraanitõmmis / ERR
Uudised
9. märts 2021, 10:10

Andres Merits: leevenemist võib oodata aprilli lõpus (35)

"Koroonaviiruse piirangutega on tavaliselt tehtud kaks viga: need on kehtestatud liiga hilja ja liiga vähe ning teiseks: neid leevendatakse liiga vara ja liiga palju. Minu hinnang on, et aprilli lõpp - mai algus on realistlik aeg [kui olukord hakkab lahenema]," rääkis Tartu ülikooli viroloogiaprofessor Andres Merits teisipäeval. 

Küsimusele, kas Eesti praeguse koroonaleviku taseme põhjuseks on peamiselt viiruse briti tüvi, vastas Merits, et tema hinnangul on põhjuseks siiski kombinatsioon vanadest probleemidest ja uuest briti tüvest, vahendab ERR-i uudisteportaal

Kommenteerides äsja valitsuses otsustatud veelgi karmimaid piiranguid, tõdes professor, et need sarnanevad mujal Euroopa riikides, konkreetsemalt näiteks Iirimaal kehtestatud piirangutega, kus briti tüvi detsembri lõpus kiirelt levima hakkas.

Eesti tingimused märtsis ei pruugi olla päris samasugused nagu Iirimaal detsembris, aga väga suure tõenäosusega on need meetmed efektiivsed, leidis Merits. Ta ka lisas, et kõik koroonaviirused on hooajalised. 

Küsimusele, kas kaks nädalat tagasi kehtestatud rangematest piirangutest oli kasu, vastas Merits: "Kahtlemata oli. Ehkki seda on peaaegu võimatu tõestada, on selge, et kui maskikandmise nõuet ei oleks kehtestatud ja seda ei oleks kompenseeritud mingi teise meetmega, siis tõenäoliselt oleks numbrid juba oluliselt varem üle võlli läinud."