Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
9. märts 2021, 18:45

Kas koroonavaktsiin mõjutab viljakust? Noorte naiste arstid ei soovita neil vaktsineerima minna. Joller: väga raske uskuda, et mõni arst sellist juttu räägib (12)

“Mu kaks tuttavat arsti ütlesid mulle, et kui ma tulevikus lapsi tahan, siis peaks ma koroonavaktsiinist loobuma,” nendib noor kahekümnendates naine. Õhtulehele teadaolevalt on ka arste, kes ise koroonavaktsiinisüsti ei tee, sest nad ei ole veel sünnitanud. Ida-Virumaal ootavad noored naised kannatlikult Sputniku vaktsiini, sest kardavad, et “Lääne vaktsiinide” tõttu nad tulevikus lapsi ei saa. Ravimiameti ja perearstide seltsi juhatuse liikme Karmen Jolleri sõnul ei ole need hirmud teaduspõhised.

“On väga kahetusväärne, et Eestis töötavad arstid, kes ei tugine oma töös tõenduspõhisele meditsiinile vaid kuulujuttudele. Puuduvad igasugused viited mis tahes (sh loom)uuringutest, et vaktsiin mõjutaks viljakust,” kinnitab ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla. Vaktsiinipaanika külvamine noorte seas on sedavõrd traagilisem, et jaanuaris sotsiaalministeeriumi poolt tellitud uuring näitas, et väikseim valmisolek vaktsineerimiseks on just suurim vanuserühmas 25-34 eluaastat.

Edasi lugemiseks: