Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
15. märts 2021, 14:05

AstraZeneca ei suuda Eestisse piisavalt vaktsiini saata (22)

AstraZeneca on vähendanud sel nädalal Eestise jõudvat vaktsiinikogust ning nii jõuab algselt ette nähtud 16 000 doosi asemel reedel vaid 2400 AstraZeneca vaktsiinidoosi. Kahe nädala jooksul jõuab Eestisse planeeritud 50 000 AstraZeneca vaktsiinidoosi asemel vaid 7000 doosi. 

Kuna sel nädalal jäävad vaktsiinitarned tagasihoidlikumaks kui eelmisel nädalal, siis sel nädalal keskendutakse riskirühma kuuluvate inimeste vaktsineerimisele, teatas haigekassa. 

Nädala jooksul jätkavad kolmenädalase tsükli järgi määratud piirkondade perearstid 70aastaste ja vanemate inimeste hulka kuuluvate patsientide vaktsineerimist. Sel nädalal on järg käes osal Harjumaast ning Ida- ja Lääne-Virumaal.

„Igale nimistule annab haigekassa võimaluse tellida esimeseks süstiks 30 doosi Pfizer/BioNTech vaktsiini. Lisaks sellele saame jagada 4000 doosi nimistutele, kus on riskirühma kuuluvaid patsiente rohkem,“ selgitas haigekassa esmatasandi teenuste juht Külli Friedemann. Järgmisel nädalal jõuab järg taas teise osani Harjumaast ning Põlva-, Tartu- ja Võrumaani.

AstraZeneca vaktsiini saavad oma nimistusse kuuluvate elanike vaktsineerimiseks lisaks tellida perearstid Võru-, Valga-, Rapla- ja Põlvamaal.

Eesliinitöötajatest jätkatakse sel nädalal lasteaedade ja -hoidude töötajate ning sotsiaalvaldkonna eesliinitöötajate vaktsineerimisega. Lisaks saab kaitsevägi võimaluse oma esimesse prioriteedigruppi kuuluvate liikmete vaktsineerimise alustamiseks.

Haigekassa juhatuse liige Maivi Parv ütles, et kuigi sel nädalal on vaktsiinitarned riiki tagasihoidlikud, on lähiajal oodata koguste suurenemist.