Toomas Hendrik IlvesFoto: Martin Ahven
Uudised
17. märts 2021, 21:34

Ilves terve Eesti massvaktsineerimisest: peaminister ütles, et proovige ja vaadake, mis tuleb (84)

President Toomas Hendrik Ilves rääkis saates "Ringvaade" kümmekonnast erialainimesest koosneva algatusgrupi plaanist terve Eesti mõne päevaga ära vaktsineerida.

Ilves tunnistas, et kolme päevaga terve Eesti vaktsineerimine on natuke üle pakutud, kuid teoreetiliselt võimalik.

"See oli esialgses ettepanekus, mis saadeti valitsusele, aga see ei ole põhimoment seal. Põhiprobleem on meil vaktsiinide puudus, mida me näeme ka sel nädalal," nentis Ilves. 

Ilvese sõnul oli idee oli esialgselt pöörduda USA ühekordse vaktsiini tootja Johnson & Johnsoni poole enne, kui ta sai oma heakskiidu USAs kasutamiseks. Ilmselt on oodata, et homme saab Johnson & Johnsoni vaktsiin ka Euroopa ravimiameti heakskiidu.

"Idee oli kasutada ära ühte ressurssi, mis on Eestis palju parem kui mujal. See on meie andmekogude hulk, mida me saame pakkuda."

Ilves meenutas, et näiteks Iisrael sai palju vaktsiine, sest nemad pakkusid Pfizerile vastu oma terviseandmekogu.

"Meil on suurepärased andmed. Teiseks, meil on välja töötatud ühe maailma tipu poolt võimalus neid andmeid anonüümselt kasutada," rääkis Ilves.

Ilvese sõnul võiks seda ideed pakkuda ka teistele vaktsiinitootjatele, näiteks Pfizerile ja AstraZenecale.

"Meil on ka meie geenivaramu, mis on kõige ahvatlevam osa sellest. Kõik see aga eeldab väga korralikku anonümiseerimist, et keegi ei saaks teada kellegi andmeid." 

"Peaminister ütles, et proovige, vaadake, mis tuleb," kommenteeris Ilves siinset poliitilist tahet seda kõike korraldada. "Kui tuleb selline asi, siis tegeleb sellega edasi valitsus, mitte meie väike grupp inimesi."

Ilves kritiseeris ka riigi tegevust, viidates Andrus Andsipi sõnadele, et Bolti toidukulleri saabumine on äpis näha minuti täpsusega, aga vaktsineerimist ei suudeta ära korraldada.

"Euroopa Liidu kõige keerulisemaid logistilisi protsesse jälgib Tartu firma Sixfold, aga terviseametis on üks inimene, kes vaatab Exceli tabelit, mis on 1993. aasta tehnoloogia. Meil on suurepärased võimalused digiriigina, mida kasutatakse kõikjal üle maailma. Aga millegipärast need lahendused ei ole eriti huvitanud vähemalt sotsiaalministeeriumit," nentis Ilves.

Ilves sai oma vanuse tõttu esimese vaktsiinisüsti juba eelmisel nädalal. "Mina ei tundnud mingeid järelmõjusid. Ka mu sõbrad, minusugused vanurid, ei ole midagi erilist raporteerinud," ütles Ilves.

Ta nimetas muret tekitavaks, et AstraZenecat alusetult kõrvale heidetakse.

"Saksamaal ilmus just üks uuring, et need vähesed trombid, mis on tekkinud ilmselt AstraZenecaga, see protsent oli viiekohaline number pärast nulli. Aga 30 protsenti nendest, kes haigestuvad, kannatavad mingisuguse trombitaolise probleemiga. Vaatan ühelt poolt, et sul on üks miljondik võimalust haigestuda trombi, aga teiselt poolt, kui saad Covidi, siis sul on kolmanik võimalus, et sul tuleb mingi trombiga seotud probleem. Ilma vastavate uuringuteta mitte kasutada vaktsiini... Ma ei saa sellest aru."