Foto: Robin Roots, 2 x Rauno Volmar / Ekspress Meedia, Tiina Kõrtsini
Eesti uudised
18. märts 2021, 11:57

Sotsiaalminister Kiik: järgmisel nädalal hakatakse vaktsineerima valitsusliikmeid (86)

Sotsiaalminister Tanel Kiik rääkis valitsuse pressikonverentsil, et järgmisel nädal jõuab strateegiline eesliini vaktsineerimine valitsusliikmeteni. „Suure tõenäosusega valdav osa valitsusliikmeid vaktsineeritakse AstraZeneca vaktsiiniga. Siin võib olla mistahes meditsiinilisi küsimusi, neid hindab juba raviarst,“ rääkis Kiik.

Sotsiaalminister täpsustas, et osa ministreid on valmis end vaktsineerima avalikult ehk pressi juuresolekul, aga mitte kõik. „Austame ka nende inimeste õigust, on ta riigikogu või valitsusliige, kes soovib seda rahulikul teha oma perearsti juures,“ ütles Kiik.

Infotehnoloogia- ja ettevõtlusminister Andres Sutt lisas valitsuse istungi päevakorda määruse eelnõud, mis puudutavad riigi poolt inimeste teavitamise võimaluste laiendamist. Heakskiidetud määruse kohaselt juhul, kui inimene ei ole riigiportaalis eesti.ee ametliku e-posti aadressi suunamist ise teinud, teavitatakse teda ametlikku e-postkasti saabunud teabest rahvastikuregistris märgitud kontaktandmetel. See võimaldab inimesteni ametliku teabega jõuda suurema kindlusega, kuna kasutada saab tulevikus nii rahvastikuregistris leiduvat e-posti aadressi kui ka telefninumbrit SMS-teavituseks.

Valitsus andis riigikogule üle 2021. aasta lisaeelarve seaduse eelnõu. „Lisaeelarve projekt, mis riigikogu ette jõudis, on valminud valitsuse ministrite ja kõigi ministeeriumite ühises arutelus ja koostöös ühtse eesmärgi nimel – tagada kriitilisematele valdkondadele tugi ja lahendused, et leevendada tervishoiukriisi mõjusid Eestimaa inimestele ja majandusele ning tagada jätkusuutlikkus kriisist väljumiseks,“ selgitas peaminister Kaja Kallas pressiteates.

„Eesti on eelmisest nädalast alates sisuliselt lukus ning tervishoiukriisist tulenevat olukorda on retooriliselt kõrvutatud sõjaga. Võrdlus on eluline. See, mis toimub praegu haiglates, on meditsiinitöötajate sõda koroonaviiruse vastu. See, mida elavad läbi koroonaviirusega nakatunud inimesed, on lahing oma tervise ja raskemal juhul elu eest. See, mida kogevad oma töökoha kaotanud või ettevõtte püsimajäämise pärast muretsevad Eestimaa inimesed, on võitlus pinnale püsimajäämise eest. Meil on käsil sõda koroonaviirusega, mis nõutab endale ohvreid nii haiglapalatites kui ka majanduse, hariduse ja sotsiaalkaitse vallas.“

Kallas täpsustas, et lisaeelarve maht on 641 miljonit eurot ning selle katteks on laen, mis mahub eelmise aasta detsembris kinnitatud kaheksamiljardilise laenupiiri sisse. Toetusmeetmed on otseselt kriisiga seotud, ajaliselt piiratud, ajutise iseloomuga, kiiret mõju avaldavad ning ei paisuta püsivalt riigieelarve kulusid.