AstraZeneca vaktsiinFoto: Reuters/Scanpix
Uudised
18. märts 2021, 18:17

Euroopa Ravimiamet: AstraZeneca vaktsiin on ohutu (48)

Euroopa Ravimiamet (EMA) avalikustas täna AstraZeneca vaktsiini hindamise tulemused ja kinnitas, et vaktsiin on ohutu ja tõhus. Nad ei välistanud aga täielikult võimalust, et haruldasel juhul võib olla seos vaktsiini ja trombide tekke vahel.

"Komisjon jõudis selgele teaduslikule järeldusele: tegemist on ohutu ja efektiivse vaktsiiniga," ütles EMA juht Emer Cooke. "Komisjon järeldas ka, et vaktsiin ei ole seotud veretrombide tekke üleüldise riski suurenemisega."

Cooke kinnitas, et nad jätkavad uurimist, kas haruldaste trombide tekke ja vaktsiini vahel võib olla seos. Ta rõhutas, et kõigil võimalikel kõrvalnähtudel tuleb silm peal hoida.

EMA ei tuvastanud ka probleeme mõne konkreetse vaktsiinipartii kvaliteedi osas.

Ka Maailma Tervishoiuorganisatsioon (WHO) rõhutas neljapäeval, et AstraZeneca vaktsiini kasutamist tuleks jätkata, kuna vaktsineerimise kasutegurid kaaluvad üles võimalikud riskid. Organisatsioon rõhutas, et seni pole leitud põhjuslikku seost trombide ja vaktsiini vahel.

"Hetkel me ei tea, kas mõned või kõik nendest terviseprobleemidest põhjustas vaktsiin või kokkusattumus. Praegu saame öelda, et AstraZenecaga vaktsineerimine kaalub võimalikud riskid üles ning elude päästmiseks tuleks selle kasutamist jätkata," ütles WHO Euroopa piirkonna direktor Hans Kluge.

AstraZeneca vaktsiini on Euroopas süstitud viiele miljonile inimesele, kellest 30 tekkisid hiljem veretrombid. Selle tõttu peatasid 13 Euroopa riiki ennetava meetmena vaktsiini kasutamise.