Tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning terviseameti peadirektor Üllar Lanno.Foto: Martin Ahven
Uudised
19. märts 2021, 12:58

VIDEO | Tanel Kiik: kui koroonanumbrid ei lange, peab valitsus uuel nädalal astuma järgmisi samme (434)

Koroonaolukord Eestis ei näita paranemist. Tervise- ja tööminister Tanel Kiik nentis, et uue nädala algul vaadatakse numbritele ja teadusnõukoja soovitustele otsa, aga kui seis ei parane, tuleb ilmselt piiranguid karmistada. 

Terviseameti peadirektor Üllar Lanno tunnistas reedesel pressikonverentsil kurba tõsiasja: „Peab nentima fakti, et pandeemia olukord on Eestis jätkuvalt kriitilises faasis.“

Santi seisu kinnitavad ka viimased reoveeuuringu andmed. „Need näitavad, et me oleme endiselt tõusutrendis,“ tõdes Lanno. Isegi kui positiivsete koroonatestide arvult võiks kiita Põlva- ja Valgamaad, kus on Eestis madalaim nakatumus, siis muud andmed seda tingimata ei luba. Lanno: „Reoveesignaalides on näha, et Valgamaal on toimunud tõus juba kaks-kolm mõõtmispunkti järjest.“

Suvi võib vahele jääda, hoiatas Lanno, et iga praegu raisku minev päev tuleb kaunimate ilmade arvelt. Ainult juhul, kui praegu üle ühe ulatuv nakatumiskordaja R langeks kähku 0,85 peale, saame loota, et mai keskpaigas oleme Eestis sarnasel tasemel muu Euroopaga. Terviseametnik rõhutas samuti, et jätkuvalt tuleks vältida igasugust reisimist, nii välismaale kui ka riigisiseselt.

Lanno sõnul pole ühtegi ettevõtet või asutust kehtivate piirangute rikkumise pärast (veel) suletud. „Viimane juhus oli Depo ehitusmaterjalide keskusega, kus meil tuli anda korraldus lõpetada valitsuse korralduse rikkumine,“ rääkis Lanno kaupluse kohta, millest enamiku võtavad enda alla ehitusmaterjalid, aga üpris suur kogus on ka esmatarbekaupu ja toitu, mille müük on lubatud. „Asi on jõudnud nii kaugele, et poe advokaadibürooga läheme üle vaatama korralduse järgimise võimalusi seal poes,“ lisas Lanno.

Siseminister Jaani nentis, et jätkuvalt on probleeme inimestega, kes peaksid püsima koduseinte vahel isolatsioonis, kuid liiguvad siiski ringi. Viimasel ajal on politsei tabanud 14 isolatsioonirikkujat.

Kuniks leidub inimesi, kes ei pea kinni seatud piirangutest, seatakse raskesse seisu nii terviseamet, politsei, aga oma otsustes ka valitsus. Terviseminister Kiik nentis, et reeglid võivad riigis karmistuda: „Ootame kindlasti ära uue nädala alguse, vaatame peale teadusnõukoja soovitustele-hinnangutele. Ühtegi piirangut meil ette kokku lepitud pole, aga kui olukord ei näita stabiliseerumist ega langustrendi, siis ma kardan, et tuleb valitsusel asuda järgmisi samme tegema.“

Riiklik immunoprofülaktika ekspertkomisjon edastas eile õhtul soovitused, et lähinädalatel tasuks AstraZeneca vaktsiini kasutamisel keskenduda vanuserühmale 60+, sest nende seas pole tuvastatud ühtegi kahtlast trombijuhtumit. Sellele vaatamata plaanib Kiik jätkata personaalselt vaktsiiniplaaniga, mille järgi ta peaks AstraZeneca vaktsiinisüsti saama ilmselt järgmisel nädalal. „Eesti riigis kehtib ütlus: karta tuleb haigust, mitte vaktsiini,“ rääkis Kiik.

Terviseminister ütles, et loodetavasti tehakse täna avalikuks ka ravimiameti eksperthinnang 31aastase päästja kohta. Mees suri kaks nädalat pärast AstraZeneca koroonavaktsiini saamist.

Viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta on Eestis 1553,1 ning esmaste positiivsete tulemuste osakaal tehtud testide koguarvust 20%. Haiglaravi vajab 691 patsienti. Kokku on Covid-19 nõudnud 769 Eesti inimese elu.