Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
20. märts 2021, 12:29

Soome peatas ajutiselt AstraZeneca vaktsiini kasutamise (25)

Ka Soome liitus nende Euroopa liidu riikidega, kes ajutiselt AstraZenecaga vaktsineerimise peatanud. 

Soome terviseamet teatas, et AstraZeneca kasutamine pannakse pausile vähemalt nädalaks. "Olukorda tuleb hoolikalt hinnata," sõnas Soome terviseameti peaarst Taneli Puumalainen.

Vähemalt kahel vaktsineeritul tekkis pärast AstraZenecaga vaktsineerimist tromb, seetõttu ei kasutata arstimit edasi seni, kuni juhtunu kohta on rohkem infot.

Euroopa ravimiamet avaldas neljapäeval raporti, milles nimetati AstraZeneca vaktsiini ohutuks ja efektiivseks. Nagu ka Eesti kriisijuhid ja spetsialistid AstraZeneca jätkuvat kasutamist põhjendasid, toodi ka raportis välja, et vaktsiini kasutamise kasu kaalub üle võimaliku kahju.

Pärast Euroopa ravimiameti hinnangut vaktsiinile jätkasid mitmed Euroopa riigid AstraZeneca kasutamist. Pärast EMA hinnangut otsustasid Läti, Leedu, Itaalia, Prantsusmaa ja Küpros AstraZeneca vaktsiini kasutamise juurde naasta juba reedel. Prantsusmaal küll otsustati, et AstraZenecaga vaktsineeritakse edaspidi üle 55aastaseid, kuna tõsised tromboosid on tekkinud just noorematel vaktsiinisaajatel.

Rootsi teatas, et vajab AstraZeneca vaktsiiniga jätkamise üle otsustamiseks paari päeva; Saksamaa jätkab niipea, kui valitsus rohelise tule annab.

Norra ravimiamet aga märkis, et AstraZeneca ohutuse kohta on veel vara järeldusi teha ning trombijuhtumite seost vaktsiiniga ei välistata. Seetõttu on AstraZeneca kasutamine Norras veel pausil.

Taani terviseametnikud teatasid, et neil on AstraZenecaga vaktsineerimine peatatud, kuniks nad hindavad Euroopa ravimiameti raportit.