Tanel KiikFoto: Ekraanitõmmis videost
Uudised
22. märts 2021, 12:58

VIDEO | Tanel Kiik: koroonaolukord on mõnevõrra stabiliseerunud, aga vastuvõetamatult kõrgel tasemel (105)

Terviseameti hädaolukorra meditsiinijuht dr Urmas Sule, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ja haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann andsid esmaspäeval kell 13 alanud pressikonverentsil ülevaate koroonaolukorrast Eestis. 

"Kuigi meil on tahe, et olukord läheks paremaks, siis seda pole juhtunud," tõdes Urmas Sule pressikonverentsi alguses, et kuigi kõik tahaksid kuulda positiivseid uudiseid, siis neid eriti pole. Sule ütles, et haiguse epitsenter on veel Tallinn ning selle ümbrus. 

Hädaolukorra meditsiinijuht lisas, et kuigi nakkuskordaja näitaja R on veidi langenud, püsib see veel üle ühe, mis tähendab, et olukorra paremaks minemist pole lähinädalatel oodata. 

Sule sõnas, et hommikuse seisuga on haiglas ravil 699 patsienti, 52 inimest vajavad juhitavat hingamist. Ta ka ütles, et Põhja regiooni haiglates on järjest enam haigusjuhtumeid. Doktor lisas, et haiglad teevad koostööd kõikvõimalikel tasemetel ning sel tasemel on püsitud mõnda aega, ent koroonaviirusega võitlemise võimekuse tõstmise korral tuleks see muu ravi koomale tõmbamise ehk kvaliteedi arvel. 

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik sõnas, et olukord on küll stabiliseerunud, kuid vastuvõetamatult kõrgel tasemel. Ta ütles, et siseministeerium on kaardistanud tervishoiutöötajaid, keda vajadusel appi tuua. 

"Kui üldse midagi positiivset välja tuua, pole me enam sellises tõusutrendis nagu mõnel eelneval nädalal," sõnas Kiik, kes ütles, et mõistliku käitumise tagajärjel – kodukontorist töötamine, maski kandmine, piirangutest kinnipidamine – muutub stabiliseerumine ühel hetkel langemistrendiks. 

Minister ütles, et märtsikuus vaktsineerimine kiirenes ning seni on tehtud üle 100 000 vaktsiinisüsti. Ta sõnas, et 70aastaste ja vanemate hulgas on vaktsineerituid kolmandik ning huvi kaitsepookimise vastu on tõusnud. 

Kiige sõnul on kõigil Eesti elanikel kaks valikut: kas põeme selle haiguse läbi või vaktsineerime selle vastu. Minister ütles, et kõik muud variandid on ajutine enesepettus. Ta lisas, et keegi ei saa jääda koduseinte vahele ning väljas ja mujal maailmas koroonasse nakatumise risk püsib. 

Kiik pani ka inimeste südamele, et kõikvõimalikud sünnipäevad ja peod tuleks edasi lükata ning pidada neid siis, kui nakatumisnäitaja on madalam ja rohkem inimesi on vaktsineeritud. 

Ministri sõnul tegeleb riik koroonavaktsiini lisadooside hankimisega ning kui mõni riik oleks valmis neid müüma või annetama, tunneks Eesti selle vastu huvi. Kiige sõnul ollakse sellises graafikus, mille järgi saab võimaldada vaktsiini kõigile soovijatele, et sügisene kolmas laine halvaks ühiskonda hoopis vähem. 

Haigekassa esmatasandi teenuste osakonna juhataja Külli Friedemann ütles, et nädalavahetusel kutsuti vaktsineerima inimesi Lasnamäel, Maardus ja Loksal, kus oli väga suur Covid-19 levik. Kokku suudeti vaktsineeriti 1710 inimest ning kõik vabad ajad kadusid väga kähku. Ta lisas, et lõpusirgel on hooldekodude elanike ja töötajate vaktsineerimine.

Küsimusele võimalikest täiendavatest piirangutest vastas Kiik, et suhtles nädalavahetusel teadusnõukoja juhi ja haiglate juhtidega. Ta sõnas, et palus teadusnõukojal mõelda, kas on riiklikke suuniseid, mida võiks täiendavalt anda. Minister ka toonitas, et piirangutega ei soovita minna üle adekvaatse mõistliku piiri. "Me ei taha sellist riiki, kus hakatakse käima inimeste korterite uste taga," ütles minister. Samas ta lisas, et ei saa eeldada, et Eesti haiglasüsteem jõuab pikemalt ravida 700 Covid-19 haiget ja kõiki teisi.