AstraZeneca vaktsiin pakub USA uuringu kohaselt efektiivset kaitset ka eakatele.Foto: Reuters/Scanpix
Uudised
22. märts 2021, 14:32

USA uuring: AstraZeneca vaktsiin on ohutu ja tõhus (73)

Kauaoodatud USA uuring kinnitas, et Oxford-AstraZeneca vaktsiin on inimestele ohutu ja koroonaviiruse vastu võitlemisel efektiivne vahend, teatab BBC.

Uuringust selgus, et palju poleemikat tekitanud vaktsiin on sümptomaatilise Covid-19 peatamisel 79% efektiivne ja raske põdemise ennetamisel 100% efektiivne. Samuti leiti, et verehüübimisega seotud probleeme ei esinenud. Uuringus osales üle 32 000 vabatahtliku, kellest ligi viiendik olid 65aastased ja vanemad. Ka eakatele pakkus vaktsiin sama palju kaitset kui noorematele vanuserühmadele. 

Värske uuringu tulemused peaksid rahustama Euroopa Liidu riike, kes peatasid ajutiselt vaktsiini kasutamise. Mõned neist võtavad selle taas käibele, sest ka Euroopa ravimiamet kinnitas, et vaktsiin on ohutu ja tõhus. 

„Need tulemused on suurepäraseks uudiseks, kuna näitavad vaktsiini märkimisväärset efektiivsust elanikkonna seas ja on kooskõlas Oxfordi uuringute tulemustega,“ teatas Oxfordi ülikooli vaktsiiniuuringute juhtivteadur Andrew Pollart. Tema sõnul on vaktsiini laiaulatuslikus kasutamises tugev mõju Covid-19 vastu igas vanuses ja erineva taustaga inimeste puhul. Järgmisena ootab vaktsiin heakskiitu USA toidu- ja ravimiametilt, mille järel saaks ta Ühendriikides kasutusele võtta.

The New York Times kirjutab, et võimalik, et ameeriklastel ei lähe AstraZenecat kohemaid vajagi. USA toodab vaktsiine oma riigi pinnal ise juba niivõrd heas tempos, et selleks ajaks, kui AZ kasutusloa saaks, oleksid praegusel hetkel heaks kiidetud kolm vaktsiini (Johnson & Johnson, Pfizer/BioNTech, Moderna) valmistanud juba piisavalt doose, et kogu täisealine elanikkond ära süstida.