Foto: Vida Press
Keha
23. märts 2021, 05:00

KAS LOOBUDA ANTIDEPRESSANTIDEST? Naistearst selgitab, kui riskantsed on need raseduse ajal ja pärast sünnitust

Raseduse ajal antidepressantide tarvitamine on tõusuteel. Noortel naistel diagnoostakse üha enam depressiooni ja ärevushäireid ning teatud juhtud on vajalik, et naine jätkab ravi ka raseduse ajal, räägib günekoloog dr Ailen Aluri.

Meeleoluhäireid esineb Confido günekoloogi Ailen Aluri sõnul hinnanguliselt 9–16% rasedatel. Mõne uuringu järgi esineb sünnituseelset ja -järgset depressiooni kokku ligikaudu 20% naistest. „Sünnitusjärgset perioodi peetakse naise elus kõige kõrgema riskiga perioodiks depressiooni arenemisel. Sel ajal toimuvad suured hormonaalsed muutused, mis võivad mängida olulist rolli depressiooni ja ärevushäirete arengus,“ selgitab arst

Sageli on antidepressantide kasutamine tõhusaim viis sümptomite kontrolli alla saamiseks. Otsust, kas jätkata või katkestada antidepressant ravi raseduse ajal, on naistel sageli raske teha. Dr Aluri vastab levinumatele antidepressantide ja rasedusega seotud küsimustele.

Kui riskantne on võtta raseduse ajal antidepressante?

Uuringud on näidanud, et antidepressantide kasutamisega võib esineda väike risk sündivale lapsele. Raseduse ajal kasutatud ravimid võivad loodet ja vastsündinut mõjutada mitmel eri moel, tõstes: väärarengute (teratogeenne toime) ning vastsündinu võõrutus-  ja mürgistussümptomite riski, samuti hiljem ilmnevate arengu- ja käitumishäirete riski.

Kuna lapse organite areng toimub esimese 12 nädala jooksul, siis tuleks võimalusel ravimite kasutamist I trimestril vältida. Uuringud on näidanud, et depressiooni ravi raseduse ajal on seotud enneaegse sünnituse, lapse madalama sünnikaalu, üsasisese kasvupeetuse, vastsündinu adaptatiivse sündroomi (kohanemisraskused) ja persisteeriva pulmonaal-hüpertensiooniga (vererõhu tõus kopsuvereringes).

Foto: Merilin Ulm

Kuidas mõjutab antidepressantide võtmine sünnitamist?

Enamikku antidepressante,  eriti SSRI (selektiivsed serotoniini tagasihaarde inhibiitorid) ja SNRI (serotonin ja noradrenalini tagasihaarde inhibiitorid) peetakse suhteliselt ohututeks. SSRI-d, va paroksetiin ei ole uuringutes tõstnud lapse väärarengute riski. SNRI-sid võib küll raseduse ajal kasutada, aga andmeid selle kohta on oluliselt vähem.

SSRI ja SNRI kasutamine raseduse lõpul võib aga lisada sünnitusaegse verejooksu riski.  Raseduse lõpu aegne SSRI ravi võib vastsündinul põhjustada värinat, rahutust ja lihastoonuse tõusu.

Kui ema on SSRI ravimit raseduse lõpu ajal tarvitanud, tuleks last haiglas jälgida vähemalt kaks ööpäeva. SSRI ravi lõpetamine enne sünnitust ei ole sageli mõistlik lisanduva sünnitusjärgse depressiooni riski tõttu. Kui ema haigus seda võimaldab, tuleks raseduse ajal kasutatud SSRI lõpetada astmeliselt 5–10 ööpäeva va fluoksetiin 2–3 nädalat, tritsükliline antidepressant 1–3 nädalat enne sünnituse tähtaega.

Mida teha olukorras, kui ilma antidepressantideta ei suuda, aga lapsesoov on suur?

Sellisel juhul, kui on alles lapse saamise soov, tasub konsulteerida psühhiaatri või perearstiga ja leida juba enne rasestumist parim ja ohutuim ravim.

Kas on olukordi, millal ei tohi kindlasti raseduse ajal antidepressante võtta?

Absoluutseid vastunäidustusi on väga vähe. Kui naine on raskes depressioonis, siis ta vajab ravi ja see on nii emale kui sündivale lapsele parem variant kui sügavas depressioonis rase või ema, kes ei saa hakkama ei enda ega oma lapsega.

Kas antidepressantidel võib olla rasedusele ka positiivne mõju?

Ainus positiivne mõju on see, et naine on ravifoonil terve ja tunneb ennast paremini kui ilma ravita ning saab seeläbi nautida ja tunda rõõmu olukorra üle.

Foto: Merilin Ulm

Kas antidepressant imendub rinnapiima? 

Jah, antidepressandid läbivad raseduse ajal platsentaarbarjääri ja hematoentsefaalse barjääri ning imenduvad sünnitusjärgselt ka rinnapiima. Antidepressandi kasutamine imetamise ajal ei ole vastunäidustatud, kui ema tahab imetada ja kui valida imetamiseks turvaliseimaks peetud ravimid.

Kui suur on risk, et ravi pooleli jätmisel muutub patsiendi seisund niivõrd, et ta ei suuda hooldada last?

See sõltub kõik sellest, kui raske on naise depressioon. Kerge ja mõõduka depressiooni korral kui naine on vähemalt 6 kuud sümptomite vaba, võib lõpetada ravi arsti järelvalve all. Sellistes olukordades võib abi olla psühhoteraapiast ja elustiili muutustest (jooga, mediteerimine, füüsiline treening, värskes õhus viibimine, stressi minimaliseerimine). Kuid nii naisele kui lapsele on parem jätkata antidepressantide võtmist siis, kui varasemalt on esinenud raske depressiooni episoode, aga ka siis kui on esinenud bipolaarsed häired või olnud suitsiidi katseid või mõtteid. Sellisel juhul võib ravi katkestamisel naise seisund oluliselt halveneda.

Dr Aluri soovitab otsuse langetamisel, kas jätkata antidepressantide kasutamist raseduse ajal, konsulteerida raviarstiga ning arvestada nii oma tervise, sündimata lapse tervise, aga ka kogu perekonna heaoluga.

„Kui on vaja raseduse ajal jätkata antidepresaantide ravi, siis ei maksa paanikasse sattuda. Enamik antidepressantidega seotud riskid rasedusele on väga madalad,“ ütleb dr Aluri.