Toivo MaimetsFoto: Robin Roots
Uudised
25. märts 2021, 23:38

VIDEO | Professor Maimets: jääb nii, et muudame vaktsiine ja kohaneme (44)

See, et efektiivsed koroonavaktsiinid töötati välja rekordkiirusel, oli suur teaduse võit, kuid töö jätkub, et muteeruva viiruse vastu ka vaktsiine pidevalt muuta, ütles "Esimeses stuudios" Tartu Ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets.

Maimetsa sõnul näitavad andmed, et praegused Euroopa ravimiameti (EMA) poolt heakskiidetud vaktsiinid toimivad eri koroonaviirustüvede vastu erinevalt ning kuna uusi mutatsioone jääbki tekkima, tuleb koroonaga käituda nagu gripiviirustegagi ning muuta pidevalt vaktsiine, vahendas ERRi uudisteportaal.

Segadused AstraZeneca vaktsiini ümber, eriti eapiiri puhul, on Maimetsa sõnul tavapärane teaduse praktika, kus targemaks saadakse katsetamise ja vaidlemisega.

"See, kui paar kuud tagasi öeldi, et AstraZenecat ei soovitata vanematele inimestele anda, selle põhjus oli lihtne: kolmanda faasi kliinilistes uuringutes oli grupis väga vähe vanu inimesi, ja ei teatud, kas on ohtu või mitte. Edasised uuringud näitasid, et vaktsiin on täiesti ohutu, ei ole vahet, kas inimene on vanem või noorem," rääkis Maimets.