Foto: Erkki Pärnaku
Uudised
28. märts 2021, 16:00

LIGI 600 AASTAT RAEAPTEEKI: keskajal pakuti nii rästikurasva, vihmausse kui ka rohtu armuvalu vastu

Tänavu 8. aprillil möödub Tallinna Raeapteegi esmamainimisest 599 aastat. Raeapteek on teadaolevalt Euroopa vanim samades ruumides järjepidevalt töötav tegevapteek Tallinna vanalinnas. Ühtlasi on Raeapteek vanim ühes ja samas hoones püsivalt töötanud ettevõte ja meditsiiniasutus Eestis.

 „Siit on alguse saanud Eesti Ajaloomuuseum, Eesti farmaatsiatehas, K.C.Fick`i fajansimanufaktuur ja palju teisi väärikaid asutusi,“ sõnas Raeapteegi muuseumihoidja Birgitta Laanmets.

Raeapteegist otsiti abi nii tervisehädadele kui käidi ka hingeabi saamas. „Apteeker oli linnakodaniku usaldusmees ja temale võis kõik mured ära rääkida. Kuulu järgi tulid raeisandad just Raeapteeki nõu pidama ja kokkuleppeid sõlmima.“

„Apteeker oli linnakodaniku usaldusmees ja temale võis kõik mured ära rääkida," ütleb Raeapteegi muuseumihoidja Birgitt Laanmets. Foto: Erkki Pärnaku

1580.aastal tuli Tallinnasse Ungari päritolu Johann Burchart Belavary de Sykava, kes pani aluse 328 aastat kestnud Burchartide suguvõsa dünastiale. Burchartid tegutsesid Raeapteegis kümme sugupõlve.

Perekonnas oli traditsiooniks, et vanim poeg saab isa järgi nimeks Johann ning tal oli kohustus õppida arstiks või apteekriks. Burchart X oli suguvõsa viimane pärija ja apteek müüdi 1911. aasta alguses Carl R. G. Lehbertile, kelle koostatud Raeapteegi kroonikaalbum on eksponeeritud muuseumi digiekraanil.

Nõukogudeaegse apteegi ajaloost annab külastajatele aimu väike filmilõik „Raeapteek 1940–85".

„Raeapteegis on läbi aegade kaubeldud mitmesuguste huvitavate toodetega. Peale ravimite müüdi apteegis ka näiteks paberit, tinti, tõrvikuid, küünlaid, kangaid, püssirohtu, vürtse, maiustusi ja veini,“ kirjeldas Birgitta Laanmets ja nentis, et  15. sajandist pärit kuulus Raeapteegi klarett ja armuvalu rohuna tuntud martsipan on müügil tänapäevani. Praeguses muuseumiruumis on valik kummalistest keskaja ravimitest -rästikurasv, põletatud mesilased, täku kabjad, vihmaussid õlis, kuivatatud kärnkonnad.

Foto: Erkki Pärnaku

Väga tähtsal kohal olid tol ajal nii-öelda imeravimid: näiteks Mitridaatsium – vastumürgiks mõeldud ravim 54st koostisosast (sh oopium, mürr, riitsinusõli, kaneel) või selle täiustatud retsept Teriakk, kus muuhulgas ka rästikuliha sees. Samuti olid kasutusel muumiaessents, konnakuduplaaster, hundisoolikad kõhuvalu puhul ja koljupulber peavalu vastu.

Keskajal valmistati ravimid apteegis külastaja silme all – see suurendas apteekri „väge“. Tooraineid töödeldi laboratooriumis, kus olid suured pressid, keeduanumad, tulease ja palju muud vajalikku ravimite valmistamiseks.

Foto: Erkki Pärnaku

Raeapteegi muuseumi poolele saab piirangute lõppemisel tulla igaüks omal käel uudistama ja kui üritused jälle lubatud, siis saab ka giidiga ekskursioonil käia ja osaleda toredates töötubades. Lasteaia- ja kooligruppide seas on populaarne meie ravimtaimede õpituba.

Raeapteek pole aga pelgalt muuseum, vaid see on kõigile avatud apteek, kus saadaval nii tänapäevased käsimüügi- ja retseptiravimid, kui ka mitmesugused ravimtaimeteed ning Eesti looduskosmeetika. Sünnipäeva puhul pakub apteek Rae eritooteid soodushindadega! Valikus on Raeapteegi teesegud, näiteks kodune Ürditee, rahustav Unetee ja värvikirev Õietee. Armsates linastes kotikestes on lavendlit ja roosinuppe, purgikestes väekad pihlaka- ja kadakamarjad.

Foto: Erkki Pärnaku

„Raeapteegis müüakse ikka natuke teistsugust kaupa kui tavalistes apteekides. Muu hulgas on müügil näiteks raamatud „Raeapteegi lugu“ ja „Raeapteegi taimelood“ ning õpetlikud mängukaardid „Sinine Käoking“,“ rääkis Birgitta Laanmets.

Järgmisel aastal tähistab Raeapteek oma 600. juubelit, mille raames on plaan anda välja „Raeapteek 600“ trükis, mis annaks hea ülevaate Raeapteegi ajaloost selle algusaegadest tänapäevani ning pakuks lisaks põhjalikku fotomaterjali.

Foto: Erkki Pärnaku

Jaga mälestusi!

Sellega seoses kutsub Birgitta Laanmets üles kõiki, kes on Raeapteegis kunagi töötanud või muul moel sellega seotud olnud, jagama huvitavaid lugusid, meenutusi, mälestusi, dokumente, kirju, fotosid ja muud sellist infot, mis võiks trükise väljaandmisel abiks olla.

Eriline palve on just otsida välja vanu fotosid, mis sobiksid rikastama meie pildikogu. Dokumentidest ja fotodest teeme koopiad ja originaalmaterjalid tagastatakse.

Asjakohaseid materjale võib saata aadressil [email protected] või tuua apteeki Raekoja plats 11 lahtiolekuaegadel.