Tumeveebis müüakse võltsitud vaktsiinikaarte kopsakate summade eest.Foto: Reuters/Scanpix
Maailm
27. märts 2021, 12:59

Tumeveebis müüakse võltsitud vaktsiinikaarte kopsakate summade eest (3)

Küberturbeettevõtte Check Point Software aruandest selgus, et tumeveebis müüakse vaktsiiniannuseid ja -kaarte märkimisväärses koguses ja sadade dollarite eest.

Check Point Software’i ettevõtte turvateadlased ütlesid, et on avastanud erinevate kaubamärkide Covid-19 vaktsiinide müümist. Näiteks AstraZeneca ja Johnson & Johnsoni vaktsiine müüakse 1000 dollari eest. Samuti on müüdud 20 vaktsiinitunnistust 200 dollari eest, vahendab CNN.

Tumeveeb on Interneti osa, mida otsingumootorid ei tuvasta ning kus müüakse ja ostetakse sageli ebaseaduslikke tooteid, näiteks krediitkaardinumbreid, narkootikume ja nüüd ka koroonaviirusega seotud tooteid.

Ei ole teada, kas vaktsiinid on ehtsad, kuid pakendipiltidelt ja tervisetõenditelt näivad need olevat seaduslikud. Vaktsiinitunnistuste tõendeid tehakse vastavalt tellimusele. Ostja annab sertifikaadil soovitud nime ja kuupäevad ning müüja vormistab autentset kaarti meenutava tõendi. 25 dollari eest müüakse ka Covid-19 testi negatiivseid tulemusi.

Võltsitud tooteid turustatakse inimestele, kellel on vaja lennukisse minna, piiri ületada või teha muid tegevusi, mis võivad nõuda vaktsineerimise tõendamist.

Kontrollpunkti pressiesindaja ütles, et ettevõtte hinnangul on müüjad võimelised võltsitud vaktsineerimiskaarte müüma tuhandetele, kui mitte kümnete tuhandetele.

ABI Researchi küberturvalisuse ekspert Micheli Menting arvab, et vaktsiinikaartide ja digitaalsete tõendite ümber toimuvad ebaseaduslikud turud on vältimatud. "Kõigil pole vaktsiinile ligipääsu. Paljudes riikides on kasutuselevõtt aeglane ning inimesed on tüdinenud sulgemisest ja komandanditundidest," ütles Micheli Menting.