Kasemahl sisaldab ohtralt C-vitamiini, antioksüdante, flavonoide ning erinevaid mineraale nagu kaltsium, magneesium, kaalium, raud, mangaan ja tsink, mis teeb sellest hinnatud tervist turgutava toimega joogi.Foto: Easy Outdoors
Nipid
18. aprill 2021, 06:20

VIDEO | Tuletame meelde: kuidas koguda kasemahla? (1)

Kasemahla on nimetatud nii nooruse eliksiiriks kui erinevate tervisehädade leevendajaks. Tuletame meelde, kuidas seda koguda!

Kasemahla kogumine võetakse ette kevadel, kui ööpäeva keskmine temperatuur on umbes 5 kraadi ning seda võib võtta vähemalt 20 cm läbimõõduga puust. Pea alati meeles, et vanemad ja jämedamad kased annavad magusamat mahla ja neist saab seda ka rohkem. Samas on mahlarikkamad vesistes tingimustes kasvavad kased, kuid nende mahl on ka lahjem.

Kuidas kasemahla koguda?

Puuri puu lõunapoolsele küljele, maapinnast poole kuni meetri kõrgusele paarisentimeetrise läbimõõduga 2–3 cm sügavune auk. Pea meeles, et mida kõrgemalt mahl võetakse, seda magusam on rüübe, kuid kõrgemalt tilgub mahla alati vähem.

Kasele augu tegemise järel vooli lehtpuust umbes 35 cm pikkune tila, lõika sellesse sentimeetrisügavune soon, mida mööda mahl anumasse voolab, ja suru tila auku. Loomulikult võid mahla juhtimiseks nõusse kasutada ka märksa tänapäevasemaid vahendeid, kuid pea meeles, et puud mitte kahjustada, tuleb pärast kindlasti auk sulgeda!

Ühelt kaselt võib saada kuni 50 liitrit mahla. Kõige rohkem tilgub mahla päevasel ajal. Kui mahlakogus hakkab vähenema, muutub jook sogaseks ega ole enam hea maitsega – siis tuleks selleks aastaks mahlakorjamine lõpetada. Mahla saab koguda ajani, mil kased lähevad hiirekõrva. Mida külmem talv, seda magusam mahl, ja mida külmem kevad, seda kauemaks mahla jätkub.

Kasemahl sisaldab ohtralt C-vitamiini, antioksüdante, flavonoide ning erinevaid mineraale nagu kaltsium, magneesium, kaalium, raud, mangaan ja tsink, mis teeb sellest hinnatud tervist turgutava toimega joogi. Räägitakse isegi, et Eesti rahvameditsiinis arvati kasemahlal olevat ravitoime tervenisti 101 haiguse vastu.

Seespidiselt kasutatav kasemahl soodustab liigsete soolade eemaldamist organismist, ergutades neerude tegevust. Ravikuuriks juuakse kasemahla enne sööki üks klaasitäis korraga kaks kuni kolm korda päevas. Olgu selle viimasega, kuidas on, aga kasemahl on peale pikka ja pimedat talve kindlasti hüva rüübe igaühele.

Vaata videost, kuidas mahla koguda: