Kristian JaaniFoto: Martin Ahven
Uudised
30. märts 2021, 23:12

Kristian Jaani: päris karm, millist hirmu külvatakse nakkushaiguste seaduse muudatuste teemal (52)

Siseminister Kristian Jaani kinnitas, et nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) muudatused ei tähenda politseiriigi kehtestamist. 

"See on ikka päris karm, milline hirmu külvamine käib nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) muudatuste teemal. Kurb," nendib Jaani ühismeediapostituses.

Jaani sõnul on muudatuse eesmärk see, et terviseametil oleks lihtsam kaasata abikäsi tervishoiu hädaolukorra lahendamisele ja et kaasamine oleks läbipaistvam, kiirem ja õigusselgem.

"Juttu olnud, et justkui nüüd tekivad politsei- ja piirivalveametil ja terviseametil hulk uusi õigusi, järelevalve meetmeid. Ei teki, need kogu aeg olnud nii terviseametil kui politseil," rõhutab ta. 

Jaani toob välja korrakaitseseaduse. Ta seletab, et muudatusega lisandub terviseametil võimalus vältimatu vajaduse korral nakkushaige kinni pidada ja tagasi koju toimetada.

"Rõhutan, et koju. Siis ei saa teisi nakatada. Politseil on selle erimeetme rakendamise õigus kogu aeg olemas olnud. Lisaks luuakse väärteokoosseis kehtestatud piirangute eiramise vaates. Menetlejaks nii terviseamet kui politsei," selgitab Jaani.

Jaani rõhutab, et igasuguste erimeetmete rakendamine eeldab proportsionaalsust, otstarbekust, inimlikkust. 

"See on ametnikule päris kõva mõttetöö enne, kui rakendab mõnda meedet. Politseile see suht igapäevane. Ja ühegi väärteo menetlemine pole ka esmatähtis, esmane ikka ennetus, vestlus ja üldiselt sellest piisab," ütleb Jaani. 

Jaani sõnul on politsei sellest kogu aeg lähtunud ja lähtub ka tulevikus. Selle kinnituseks on 92-protsendiline eestimaalaste usaldust. 

"Aitäh kõigile selle usalduse eest. Selle usaldusega kaasneb ka vastutus ja tean, et politsei oskab seda vastutust kanda ja usaldust hoida. Head inimesed, pingutame pisut veel. Tean, et lihtne pole, aga peame vastu," julgustab Jaani.