Tanel KiikFoto: Kuvatõmmis videost
Uudised
31. märts 2021, 12:59

VIDEO | Tanel Kiik: vastutustundlikult käitudes saame ühiskonna avada ning haiglad ei pea enam tegema raskeid valikuid, keda ravida (73)

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma, tervise- ja tööminister Tanel Kiik ning sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsler Kalle Killar andsid kolmapäeval pressikonverentsi, kus räägiti Covid-19 hetkeolukorrast Eestis. 

Mari-Anne Härma sõnul on näha koroonaolukorra paranemise märke. Ta tõdes siiski, et haiglate kõrge koormuse tõttu oleme õhukesel jääl ning kõik sissetoodud juhud on sellepärast kriitilised. Ta lisas, et reisilt naastes on oluline isolatsiooninõudest kinni pidamine, ning soovitas pühasid nautida värskes õhus ja kitsas pereringis, tutvustades mudilastele aiarõõme. 

Härma sõnul levib Eesti peamiselt Ühendkuningriigi tüvi. Lõuna-Aafrika Vabariigi tüve on leitud 19, millest 18 juhtu on riiki sisse toodud. 

Tanel Kiik palus inimestel jätkata vastutustundlikku käitumist, sest siis saab hakata ühiskonda taas avama ning haiglad ei pea tegema raskeid valikuid, kes saavad ravi ja kes mitte. Minister sõnas, et tervishoiu koormus jätkub ilmselt aasta lõpuni ning kokku on kriisi ajal haiglaravi vajanud üle 6000 patsiendi. 

Töö- ja terviseminister lisas, et jutud, nagu Ida-Virumaal oleks vaktsineerimise vastu huvi leige, ei vasta tõele, ning üldise vaktsineerimisega liigutakse nii kiiresti edasi kui võimalik. Ta lisas, et kaitsepookimise tempo on kasvanud tänu suurenenud vaktsiinitarnetele 

Nädalavahetusel on plaanis teha üle 20 000 vaktsineerimise, praeguseks on esimese kaitsesüsti saanud üle 200 000 Eesti inimese.  

Sotsiaalministeeriumi e-teenuste ja innovatsiooni asekantsleri Kalle Killari sõnul on niinimetatud rohelise passi otsus võimalik juba juunis, ent selle rakendamine olevat väljakutse paljudele Euroopa Liidu riikidele. Ta sõnas, et luuakse vaktsineerimise sertifikaati, tuginedes digiloos olevatele andmetele. Ühtlasi soovitakse luua ka testimise ja läbipõdemise sertifikaat. Mõlemat peaks saama välja printida, telefoni laadida või digiloost näidata. Küll aga on ees arutelud, kus seda tõendit kasutama hakatakse. Killari ka märkis, et on oluline, et selle kaudu ei diskrimineeritaks inimesi. 

Küsimusele MMSi reklaamide kohta bussipeatustes vastas Tanel Kiik, et on kurb, et sellised reklaamid levivad. "Kui keegi soovib raha teenida mürgitamisega, siis selleks on nulltolerants," ütles minister ning lisas, et praegu käib arutelu, kuidas need reklaamid maha võtta ja edasi tegutseda, et inimestele ei reklaamitaks halvimal juhul surmaga lõppevaid mürgivedelikke. "Loodan, et õiguskaitseorganid hoolitsevad siinkohal ka selle eest, et inimesed vastutaks," ütles minister. 

Kiik vastas ka küsimusele, mis puudutas Pfizeri vaktsiinidooside laiali jagamist viie Euroopa Liidu riikide vahel, kus koroonaolukord on kõige hullem. Minister sõnas, et 10 miljoni vaktsiinidoosi jaotuskava pole veel paika pandud. Läbirääkimisi on Kiige sõnul peetud kaks nädalat. Ta lisas, et praegusel hetkel on maailmas kõige väärtuslikum valuuta koroonavaktsiin, mis tekitab pingeid ja arutelusid Euroopas ja mujalgi.