Pühapäevane massvaktsineerimine.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
4. aprill 2021, 14:06

Kell 14.37 lisatud fotod!

FOTOD | Tühjad vaktsineerimiskeskused: 1300 võimaliku vaktsineeritava asemel tuli kohale kõigest 300 soovijat (292)

Massvaktsineerimisele jõudis ka täna loodetust palju vähem inimesi. Kuigi üks avatud keskus suudaks päevaga vaktsineerida ära vähemalt 1300 inimest, siis oli tänaseks broneeringu teinud kõigest 300–400 huvilist. Ometigi kinnitavad vaktsineerimiskeskuste juhid, et ka veel täna leidus hulganisti neid, kes sihtrühma ei kuulunud, aga üritasid siiski süstima pääseda.

Medicumi juht Tõnis Allik ütles Õhtulehele, et neil on pühapäeval saalid kolmandiku jagu täidetud. "Mõlemas punktis on umbes 400 broneeringut, mis tuleb ära teha," täpsustas Allik täna vaktsineerida soovinute arvu.

Reaalsus on aga see, et mõlemasse (Tondi ja Sõle) massvaktsineerimisele mahuks kumbagi kohta 1600 inimest.

Vaktsiinidoosid siiski Alliku sõnul raisku ei lähe, vaid kasutatakse järgmisel nädalal sihtrühma vaktsineerimiseks.

Kui laupäeval tekkis vaktsineerimiskeskuste ümber järjekord inimestest, kes praegu vaktsineeritavate sihtrühma ei kuulu, siis Alliku sõnul on ka pühapäeval inimesi keskuste juurde kogunenud.  "Täna on meil kinniste uste poliitika," kinnitab Allik, et keegi ettenähtust noorem vaktsineerima ei pääse.

Endiselt on võimalik üle 60aastastel broneerida endale aeg vaktsineerimiseks – kasvõi tänaseks. Alliku sõnul suletakse Tondiraba vaktsineerimiskeskus küll kell 13, aga Sõle omas jätkub vaktsineerimine kella neljani. 

Pühapäeva õhtul teatas Tallinna linn, et Sõle spordikeskuses ja Tondiraba jäähallis vaktsineeriti reedest pühapäevani kokku 5114 inimest, keskuste valmisolek oli ühtekokku 7100 inimese vaktsineerimiseks.

Appi on kutsutud mupo

Confido meditsiinikeskuse juhi Kadi Lamboti sõnul on nemad pühapäeval kella üheks jõudnud vaktsineerida üle 300 inimese. Samas lisab ta, et keskuse võimekus oleks päevas vaktsineerida 1300 ja ehk isegi rohkem.

"Ei saa öelda, et keskus oleks rahvast punnis. Aga inimesed käivad. Esimese tunniga oli 200 inimest," lisab ta.

Endiselt häirivad vaktsineerimiskeskuste tööd sotsiaalmeedias leviva valeinfo tõttu keskuste juurde kogunenud inimesed, kes praegu ei kuulu vaktsineerimise sihtgruppi. Esimesed innukad olid kohal juba suisa poole üheksa, et äkki ikka saab vaktsineerima. Lambot rääkis kogunenud inimestega ja palus neil koju minna, mida ka tehti. Abis on ka mupo, kes juba parklates inimestele olukorda selgitab ja väldib olukordi, kus inimmassid võiksid koguneda.

Lambot räägib, et kohtas keskuses üht tuttavat, kes oli alles täna raadiost vaktsineerimise kohta kuulnud. "15 minutit hiljem oli ta keskuses kohal ja vaktsiin saadud," innustab ta samuti sihtrühma veel ka täna vaktsineerimiskeskusesse tulema. Sõle spordihoones on võimalik vaktsineerida end kella neljani.

Keskuse juht rõhutab, et vaktsineeritakse ainult sihtrühma.