Massvaktsineerimine pühapäeval Tondiraba jäähallis. Sihtrühmas huvilisi polnud palju.Foto: Stanislav Moshkov
Uudised
4. aprill 2021, 17:47

Ravimiameti meditsiininõunik: AstraZeneca vaktsiini kohta annavad riigid soovitusi vanuse alampiiri kohta, ent noorematele pole seda välistatud (23)

Ravimiameti meditsiininõuniku Alar Irsi sõnul koguneb Covid-19 vastaste vaktsiinide kohta iga päev uusi teadmisi, mida arvestada. Ta ka selgitab, et viimastel päevadel on riigid andnud soovitusi AstraZeneca süsti saajate alampiiri kohta, ent pole välistatud võimalust noorematel soovijatel saada just seda vaktsiini. 

"Katsume aru saada, et nii COVID-19 kui selle vastaste vaktsiinide kohta koguneb ikka veel iga päev uusi teadmisi ja oleks puhta rumal neid mitte arvestada. Sõnumid tuleks katsuda siiski selged hoida (mida on keeruline teha, kui hulk inimesi näeb segaduse suurendamiseks hommikust õhtuni sihikindlalt vaeva)," kirjutab Irs Facebookis. 

Ta sõnab, et AstraZeneca vaktsiiniga soovitatakse Eestis ja mitmes teises riigis vaktsineerida üle 60aastaseid, ent mitmed riigid pole vanuselisi alam- ega ülempiire seadnud. Irs ütleb, et kui algselt puudusid AstraZeneca vaktsiinil üle 65aastaste vanuserühmas veenvad andmed tõhususest, siis nüüdseks on neid Ühendkuningriigi ja teiste riikide näitel enam kui küll: "Vaktsiin töötab, väldib COVID-19 tõttu haiglasse sattumist ja surma ning on selles eagrupis miljonitel kasutajatel oma ohutust tõestanud. Seetõttu on algsest vanuse ÜLEMpiirist igal pool loobutud," kirjutab meditsiininõunik.

Alla 60aastastel vaktsineeritutel ütleb Irs, et neli kuni 16 päeva pärast vaktsineerimist esineb väga harva - praeguste andmete alusel kuni 1 juht 100 000 vaktsineeritu kohta - ebatavaliisi tromboosijuhtumeid, vahel ka koos trombotsüütide vähesusega. Rohkem on neid juhtumeid olnud naistel kui meestel. "Seetõttu on mõned riigid viimastel päevadel andnud soovitusi vanuse alampiiri kohta, välistamata võimalust ka noorematel soovijatel seda vaktsiini saada," selgitab Irs. 

Ta sõnab, et vaktsiini esimese ega teise doosi kasutamist alla 60aastastel pole Euroopa Ravimiamet keelanud ega piiranud ning ka riigid, mis on andnud üldise soovituse seda vaktsiini edaspidi peamiselt eakatel kasutada, ei ole välistanud kasutamist noorematel. 

"Mitmed riigid on vaktsineeritutel soovitanud pidada kindlasti arstiga nõu, kui pärast vaktsineerimist esineb üle 4 päeva püsiv tugev peavalu või tekib tugev püsiv peavalu 4-16 päeva jooksul pärast vaktsineerimist või kui nahal esineb verevalumeid mujal kui vahetult süstekohal," kirjutab Irs. Ta ka lisab, et seni puuduvad teadusandmed erinevate tootjate vaktsiinidega immuniseerimise (üks doos ühte, teine teist) kasu ja riski kohta.

"Kuna eakatel on ka COVID-19 raske kulg tõenäolisem, tundub soovitus seda sihtrühma ükskõik mis vaktsiiniga eelisvaktsineerida kasu ja riski perspektiivist väga mõistlik," kirjutab Irs ja lisab, et kui oleme jõudnud parimale äratundmisele, et vaktsiinivähesuse tingimustes on mõistlik kõigepealt vaktsineerida 60+ vanuserühm, siis peaksime üheskoos pingutama, et see tehtud saaks. "Kui jaksame, võiksime üksteist mitte nuhelda ja mitte pakkuma asendustegevusi. Usutavasti kulub ära kõigi tarkade inimeste nõu, kuidas see sihtrühm ja vaktsiin omavahel kokku viia."