Foto: Raigo Pajula / ITK
Repliik
6. aprill 2021, 17:19

Küsimus | Kuidas said riigikogu liikmed ja ministrid kaitsesüsti, kui valitsus otsustas eliitvaktsineerimise pausile panna? (53)

Kuigi riigikantselei teatas 17. märtsil, et valitsuse, riigikogu liikmete ja kõrgete riigiametnike vaktsineerimine on pausile pandud, siis sellest hoolimata toimus riigikogus juba järgmisel päeval riigikogulaste vaktsineerimine. Vaktsineeritud on ka ministreid. Kas riigikogulased ja ministrid on vaktsineeritud õigusvastaselt? 

Eero Raun, riigikantselei valitsuskommunikatsiooni direktor: Valitsus otsustas oma 11. märtsi kabinetinõupidamisel võimaldada vaktsineerimine riigikogu ja valitsuse liikmetele, riigisekretärile, õiguskantslerile, riigikontrolörile, riigikohtu esimehele ning Eesti Panga presidendile. Ametlikus pressiteates anti ka teada, et vaktsineerimine on plaanis läbi viia märtsikuu jooksul. Kindlasti ei ole korrektne seda otsust nimetada „eliitvaktsineerimise korraks“ – kasvõi seetõttu, et Eestis oli selleks päevaks vaktsineeritud juba 114 000 inimest. 

Järgnevaks, 11. nädalaks saabus vaktsiinitarneid tootjalt kavandatust vähem, mis on paraku probleem juba pikemat aega ja mitte ainult Eesti, vaid ka teiste riikide jaoks. Sellepärast tuligi nii minul VKB direktorina (17.03, Poliitikute ja kõrgete riigiametnike vaktsineerimine läks pausile) kui tervise- ja tööministril Tanel Kiigel (19.03, Eesliinitöötajate vaktsineerimine pole eelolevatel nädalatel prioriteet ) ajakirjanike päringutele vastates tõdeda, et puudulike tarnete tõttu tuleb vaktsineerimiskava jooksvalt korrigeerida. Ametlikku pressiteadet polnud põhjust selle kohta teha.

Tervise- ja tööminister on korduvalt avalikkust teavitanud sellest, et operatiivinfo vaktsiinitarnete kohta võib pidevalt muutuda – liialdamata ka mitu korda nädalas. Seetõttu tuleb pidevalt muuta ka vaktsineerimisega seonduvaid plaane. Selle kohta ei ole vaja valitsuse tasemel otsuseid teha.

Nagu operatiivtasandi puhul tavaks, ei vormistata sel puhul formaalseid otsuseid „kuupäevast x kuupäevani y“, vaid püütakse kiirelt leida lahendused tekkinud takistustele, et jätkata esimesel võimalusel varem paika pandud plaani elluviimist.

Ida-Tallinna Keskhaigla leidis võimaluse riigikogu liikmete vaktsineerimiseks neljapäeval 18. märtsil. Haigla tegi sellekohase ettepaneku riigikogule selle päeva hommikul ja operatiivselt suudeti korraldada 30 riigikogu liikme vaktsineerimine sama päeva õhtupoolikul, kuivõrd seoses riigikogu juhatuse valimistega oli tavapärasest rohkem riigikogu liikmeid kohal. Selliste otsuste tegemine ja vaktsineerimise korraldamine ongi haigla pädevuses.

On plaanis korraldada vaktsineerimine ka valitsuse liikmetele, järgides 11. märtsi valitsuse kabinetinõupidamisel tehtud otsust viia vaktsineerimine läbi märtsikuu jooksul. Seejuures arvestatakse asjaoluga, et Eestisse saabuvate vaktsiinitarnete hulka on õnnestunud taas suurendada.

Iga vaktsineerimiskutse haigla või perearsti poolt on personaalne. Samuti on personaalne iga isiku (sh ka iga ministri) otsus, kas minna vaktsineerima ja kas jagada sellest infot ka avalikkusele.