Video: Robin Roots
Eesti uudised
7. aprill 2021, 17:37

Ilmus algselt 13.30, täiendatud politsei kommentaariga kell 17.20.

VIDEO JA GALERII | Piirangutevastased tegid Raekoja platsil grupikalli. Politsei alustas väärteomenetlust (237)

Seitsmendat päeva järjest kogunesid nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seaduse (NETS) vastased Toompeale, et kaitsta Eestit politseiriigiks muutmise eest. 

Tagasiteel all-linna jõudsid protestijad Raekoja platsile, kus hoolimata koroonapiirangutest ja 2+2 nõudest, tegid kõik koos suure grupikalli.

Loe, mille vastu inimesed protestivad, SIIT.

Politsei alustab avaliku koosoleku nõuete rikkumise tõttu väärteomenetlust

Põhja prefektuuri operatiivjuht Taavi Kirss nendib, et enamus inimesi saab aru piirangute vajalikkusest, kuid suured rahvakogunemised on sellega vastuolus.

"Suur osa inimestest saab koroonaviiruse leviku tõkestamiseks kehtestatud piirangute vajalikkusest aru ning tänan neid selle eest. Nende mõistev suhtumine ja pingutus aitavad ühiskonnal sellest kriisist välja tulla. 

Iga inimene saab anda oma panuse koroonaviiruse leviku tõkestamiseks ning suurtes rahvahulkades kogunemine ei aita sellele kuidagi kaasa, vaid töötab vastu kõigi nende inimeste pingutusele, kes aitavad töö- ja vabast ajast võidelda viiruse leviku vastu," nendib ta.

"Koroonaviiruse leviku tõkestamiseks on kehtestatud ajutised piirangud erinevates eluvaldkondades. Avalikul koosolekul tohib osaleda kuni kümme inimest, kes ei tohi teiste isikutega kokku puutuda. Välitingimustes kehtib 2+2 reegel, mille kohaselt tohivad koos liikuda kaks inimest, hoides teiste inimetega kahemeetrist vahet. See reegel kehtib ka koosolekul osalejatele," meenutab Kirss.

Õhtuleht küsis ka, kas NETS-vastased registreerisid avaliku ürituse ning rongkäigu Tallinnas. Kirsi sõnul seda ei tehtud ning seetõttu alustab politsei ka väärteomenetlusega.

"Politseid peab teavitama kõigist avalikest koosolekutest, vaid nendest, mille pidamine nõuab liikluse ümberkorraldamist või kus kasutatakse telke, lavasid, tribüüne või heli- või valgustusseadmeid. Vanalinnas toimuvate avalike koosolekute asjaolude väljaselgitamiseks oleme alustanud kaks väärteomenetlust karistusseadustiku paragrahvi § 2641 alusel, mis käsitleb avaliku koosoleku pidamise nõuete rikkumist," ütleb Kirss.

Kirsi sõnul tuletab politsei osalejatele ja korraldajatele meelde koroonaviiruse tõkestamiseks kehtestatud piiranguid, kuid korduva piirangute rikkumise korral teavitatakse terviseametit.

"Pideva koroonaviiruse tõkestamiseks kehtestatud piirangute rikkumise puhul fikseerime juhtunu andmed ja edastame andmed terviseametile menetluse alustamise otsustamiseks. Piirangud on kehtestatud inimeste enda tervise kaitsmiseks ning neid järgides saame kiiremini tavapärasema elurütmi juurde naasta," sõnab Kirss.