AstraZeneca vaktsiinFoto: Martin Ahven
Uudised
7. aprill 2021, 22:25

Alla 60aastased riigieksami välisvaatlejad jäid vaktsiinidest ilma

Kuna riik peatas AstraZeneca vaktsiini kasutamise alla 60aastastel, jäid kolmapäeval vaktsiinist ootamatult ilma ka mitmed riigieksami välisvaatlejad, kellele oli vaktsiin ette nähtud. Välisvaatlejad tõenäoliselt enne riigikeele eksamit uut võimalust vaktsineerimiseks ei saa.

Veel eile teadsid riigikeele eksamil osalevad välisvaatlejad, et eksamil ohutuse tagamiseks on neil võimalik saada AstraZeneca vaktsiin, vahendas "Aktuaalne kaamera". Kolmapäeva hommikul said aga mitmed välisvaatlejad ootamatult teda, et jäävad esialgu vaktsiinist ilma. Nii ka täna vaktsineerima läinud Marleen: "Mul oli vaktsineerimise aeg Qvalitases kirja pandud ja just öeldi, et riigi poolt on tulnud korraldus, et enam ei tehta vaktsiini alla 60aastastele.

Qvalitase arstikeskusest kinnitati, et kolmapäevase otsuse tõttu nemad enam alla 60aastaseid ei vaktsineeri.

"Tõepoolest, hommikul korraldasime oma töö ümber, võtsime patsientidega ühendust ja teavitasime neid. Paraku olid mõned kliendid jõudnud juba meie keskustesse ja teavitasime neid siin kohapeal," ütles Tartu Qvalitase arstikeskuse juhataja Katrin Kivik.

Haigekassale on jõudnud ligi 300 välisvaatlejaga nimekirjad. Neist on tänaseks jõutud vaktsineerida ligi 25 protsenti. Kui peaks juhtuma, et Eesti ei muuda kolmapäevase Euroopa Ravimiameti otsuse järel oma seisukohta, jääksid enamik välisvaatlejaid suure tõenäosusega vaktsiinist ilma, kuna Pfizer/BioNTechi ja Moderna vaktsiini neile ei jagata – mRNA baasil vaktsiine jagatakse vaid riskirühmadele ja eeskätt eakate vaktsineerimiseks.

Haridusminister Liina Kersna sõnul on koolidele vajalikud juhised ohutuse tagamiseks saadetud.

"Tuleb tunnistada, et vaktsiinidega on olnud segadust, et kellele mis vaktsiini tohib teha. Tõenäoliselt on see jätnud oma jälje ka välisvaatlejate vaktsineerimisse. Ma siiski ütlen, et eksamikorraldus on väga reglementeeritud tegevus ja me teeme seda võimalikult ohutult. Kõik kannavad maske ja kindlasti oleks väga hea, kui ka välisvaatlejad ning eksamikomisjoni liikmed ennast enne eksameid testivad," seletas Kersna.