AstraZeneca vaktsiinFoto: Martin Ahven
Uudised
8. aprill 2021, 00:06

Ravimiamet: AstraZenecaga seostatud trombirisk on teistsugune, need ei ole tavalised trombid (10)

Ravimiameti ohutusjärelevalve büroo juhataja Maia Uusküla rääkis "Aktuaalses kaameras", et AstraZeneca vaktsiiniga seostatud trombirisk on tavapärasest teistsugune.

Kas AstraZeneca üldse eristub teistest vaktsiinidest negatiivses mõttes? Näiteks öeldakse, et beebipillide puhul võib isegi trombirisk olla suurem.

Jah, kindlasti on beebipillide puhul tavaliste trombide risk suurem ja neid ravimeid on teisigi, millel on trombirisk, mida paljud inimesed igapäevaselt võtavad. Siin olekski väga oluline täpsustada, et see trombirisk, millest me AstraZeneca vaktsiiniga seoses räägime, on natukene teistsugune. See ei ole tavaline tromb, mida eakad kardavad ja mille ennetamiseks võetakse trombivastaseid ravimeid. Vaid need on sellised trombid, millega kaasneb vereliistakute ehk trombotsüütide vähesus ning trombiga koos võivad tekkida veritsused või verejooksud. Need on täiesti teistsugused trombid.

Aga kas AstraZeneca ikkagi eristub teistest vaktsiinidest?

Adenovektor viiruse vaktsiinina eristub ta nendest mRNA-vaktsiinidest (Pfizer ja Moderna). Kas seda tüüpi trombe võib esineda ka teiste adenoviirusvaktsiinidega, seda me veel ei tea. Meil on tulemas Jansseni vaktsiin, järjekorras ootab veel Sputnik. Aga seda trombi, millega kaasnevad vereliistakute vähesused, mida esineb väga-väga harva, seda praegu mRNA-vaktsiinidega ei ole täheldatud.

AstraZeneca vaktsiini on saatnud paras segadus ja sõnumid muutuvad päevadega. Ilmselt on paljudel psühholoogiliselt raske seda süsti vastu võtta. Mida te neile inimestele ütleksite?

Tõepoolest, see olukord on seinast seina. Segadus algas juba sellest, et kõigepealt ei soovitatud seda eakamatele inimestele ja see oli tingitud sellest, et nendes kliinilistes uuringutes, mille põhjal müügiluba anti, osales väga vähe eakaid inimesi. Me teadsime, et see vaktsiin on neile ohutu, aga me ei teadnud efektiivsust. Enne, kui sa jõudis meie turule, kasutas seda Ühendkuningriigis juba üle kümne miljoni eaka inimese ja tänaseks me teame, et see vaktsiin on eakatel ohutu ja efektiivne. Seda võib kasutada eakamatel.